I MALA I MIKRO PREDUZEĆA PREDLAŽU EKONOMSKE MERE

I MALA I MIKRO PREDUZEĆA PREDLAŽU EKONOMSKE MERE

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje.

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje. Ovo je samo deo rezultata istraživanja o posledicama pandemije koje su predstavili Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje.

Smanjenje potražnje za svojim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije očekuje 80 odsto anketiranih. Oko 30 odsto njih smatra da će posledica pandemije biti i smanjenje broja zaposlenih.

Više od 70 odsto preduzeća očekuje da ekonomske posledice pandemije na svoje poslovanje šest meseci i duže, pokazalo je istraživanje, sprovedeno od 25. do 29. marta.

Više od 48 odsto preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške.

 

 

Kakvu pomoć očekuju mali privrednici

Preduzetnici su, pored državnih mera koje su najavljene, dali i neke svoje predloge kako bi im se moglo olakšati poslovanje. Među tim predlozima je i davanje prednosti robi malih domaćih proizvođača u odnosu na uvoznu robu. Takođe, smatraju oni, potrebna im je i podrška u promociji i marketingu. Ne bi škodilo ni skraćenje valuta plaćanja, uključivanje u prodajne lance i “besplatno ulistavanje” mikro i malih preduzeća iz Srbije. Oni predlažu i odlaganje rokova plaćanja računa i mogućnost plaćanja na rate.

Malim i mikro preduzećima potrebni su i finansijsko savetovanje i pomoć u pronalaženju novih klijenata.

Izvor: Biznis i finansije

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve