INFLACIJA ĆE SE KRETATI OKO DVOCIFRENE STOPE I U OVOJ GODINI

INFLACIJA ĆE SE KRETATI OKO DVOCIFRENE STOPE I U OVOJ GODINI

Narodna banka Srbije objaviće u utorak prvi Izveštaj o inflaciji u ovoj godini, pošto je u četvrtak njen Izvršni odbor doneo odluku da poveća referentnu kamatnu stopu na 5,5 odsto.

 Foto: Pixabay

Narodna banka Srbije objaviće u utorak prvi Izveštaj o inflaciji u ovoj godini, pošto je u četvrtak njen Izvršni odbor doneo odluku da poveća referentnu kamatnu stopu na 5,5 odsto.

Ekonomista Saša Đogović za Biznis.rs uoči objavljivanja Izveštaja kaže da će inflatorni pritisci popustiti najranije krajem prvog kvartala, a najverovatnije u drugoj polovini godine.

U decembru je međugodišnja inflacija dostigla nivo od 15,1 odsto, a Đogović procenjuje da će godišnja inflacija na kraju 2022. biti oko 11 odsto.

„To što se očekuje popuštanje inflatornih pritisaka i usporavanje rasta inflacije ne znači da će cene padati. Očekujem da će do kraja godine stopa inflacije ostati visoka, i da će se kretati oko dvocifrenog nivoa“, rekao je Đogović za Biznis.rs.

Ono što će svakako uticati na kretanje inflacije su cene hrane i energenata. Jedno poskupljenje u energetskom sektoru već se desilo u januaru, a sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno je da cene struje i gasa porastu u maju i novembru.

„Kada je reč o električnoj energiji, procenjuje se da je kombinovano prilagođavanje tarife za oko 15 procenata dovoljno za postizanje povrata troškova. Ovo će se postići kroz povećanje od osam odsto koje je na snazi od početka 2023. i za osam procenata od maja 2023. godine“, stoji u dokumentu MMF-a koji se bavi sektorskim politikama u vezi sa novim aranžmanom koji je sklopila Vlada Srbije.

„Što se tiče gasa, privremene kalkulacije (vođene terminskim tržišnim cenama) sugerišu da bi moglo da bude potrebno povećanje prosečnih cena među korisnicima za oko 45 odsto na srednji rok za postizanje potpunog povrata troškova. Poskupljenje od 11 odsto će biti na snazi od početka 2023. godine, a nakon toga sledi poskupljenje od 10 odsto od maja 2023. godine, kao i novembra 2023. i maja 2024. godine“, naveo je MMF.

Kada je reč o hrani, Đogović ističe da je nepoznanica kako će se cene ove godine kretati na globalnom nivou, s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina veliki proizvođači i izvoznici, a ne nazire se kraj sukoba. U isto vreme, pitanje je i kakva će biti poljoprivredna godina u Srbiji.

„Prvi podaci o ozimim usevima na našim poljima govore da će rod biti iznad proseka, ali videćemo na proleće kako stoje stvari. Opet, kako je u 2022. postavljena ‘visoka baza’ za poređenje, očekujem usporavanje rasta cena hrane, ali ne i njihov pad“, rekao je Đogović.

Prema njegovoj proceni, cene hrane ove godine neće stvarati „eksplozivan pritisak“ na rast inflacije.

„Sve u svemu, stopa inflacije na kraju ove godine biće najverovatnije niža nego u 2022. godini, i kretaće se oko dvocifrene ‘kote’“, zaključio je Đogović u razgovoru za Biznis.rs.

Izvor: Biznis.rs

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve