IPARD 3 IZDAŠNIJI ZA POLJOPRIVREDNIKE

IPARD 3 IZDAŠNIJI ZA POLJOPRIVREDNIKE

Prvi konkurs za nabavku mehanizacije, izgradnju plastenika biće raspisan u proleće 2023.

 Foto: Pixabay

Prvi konkurs za nabavku mehanizacije, izgradnju plastenika biće raspisan u proleće 2023.

Prvi poziv iz IPARD 3 programa, kako se očekuje, biće raspisan u proleće 2023, najavili su predstavnici Ministarstva poljoprivreda na konferenciji koju je organizovala Privredna komora Vojvodine. Otvoriće ga poziv iz mere jedan, inače do sada najpopularnije mere među domaćim poljoprivrednicima, u okviru koje se daje podrška investicijama u fizičku imovinu gazdinstava: nabavku mehanizacije, opreme, izgradnju farmi, plastenika, podizanje voćnjaka, vinograda…

Naredni poziv, iz mere tri koja se odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda, biće objavljen na leto, a tek na jesen se može očekivati konkurs za podršku investicijama u ruralnom turizmu iz mere sedam.

Kako se moglo čuti, IPARD fond u okviru novog programskog perioda (2021–2027), namenjen podršci investicijama u srpsku poljoprivredu i ruralni razvoj, biće mnogo izdašniji od prethodnog, IPARD 2 programa. Iz evropskog budžeta u okviru ovog programa biće dostupno 288 miliona evra, a iz nacionalnog 90 miliona. Zajedno sa doprinosom korisnika, oko 580 miliona evra mogu biti investirana u poljoprivredu Srbije i njena ruralna područja.

IPARD 3 program je dobio zeleno svetlo u Briselu u martu ove godine. Ostaje da Republika Srbija dokaže da je sposobna da sprovodi program, a to podrazumeva pripremu paketa za reakreditaciju mera koje postoje i akreditaciju novih mera.

Do sada su raspisivani pozivi iz četiri mere, predstoji njihova reakreditacija, a za 2024. pripremaju se dve nove mere – „lider” i agroekološko-klimatska mera, preneo je „Agrosmart”. U 2025. godini u planu je mera šest, tj. njeno akreditovanje i raspisivanje prvog poziva za investicije u ruralnu infrastrukturu.

Kako se navodi, prema najnovijim podacima Ministarstva poljoprivrede od početka IPARD programa u Srbiji, odnosno objavljivanja prvog javnog poziva u decembru 2017, pa do polovine novembra ove godine, ukupno je podneto 3.178 zahteva. Bilo je do sada 13 poziva. Odobrena su 1.144 projekta i podrška od 105 miliona evra. Isplaćeno je iz EU budžeta na račune korisnika u Srbiji 33,1 milion evra, to jest 631 projekat. Plan je da se do kraja ove godine odobri 70 odsto podrške iz IPARD 2 programa.

Izvor: Politika

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve