JEFTINIJE SA DINOM

JEFTINIJE SA DINOM

Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica stupa na snagu 17. avgusta. Da li je domaća platna kartica Dina spas za preduzetnike, manje trgovce, ugostitelje, frizere…

Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica stupa na snagu 17. avgusta. Da li je domaća platna kartica Dina spas za preduzetnike, manje trgovce, ugostitelje, frizere…
Da u trgovini nemaju da vam vrate dinar, dva pa i pet ili da vas dočekaju rečenicom, molim vas samo sitno, kao da to pre njih niste čuli već nekoliko puta u toku dana, skoro da postaje svakodnevnica.
U nekom slučaju se problemi mogu rešiti plaćanjem karticom, ali zatekli ste se u maloj trgovini, na kiosku, piljari, kod frizera, u nekoj uslužnoj radionici. Platili biste karticom ali takva mogućnost ne postoji.
Naime, manji trgovci, ugostitelji, frizerski salon i slično, nisu imali nikakvu računicu da primaju kartice. Provizije na transakcije toliko su visoke, da se malim preduzetnicima uopšte ne isplate.
Problem je dostigao takve razmere, da je pre nekoliko meseci Zrenjaninski poslovni krug od Narodne banke Srbije zatražio zvaničnim dopisom da se provizije na transakcije platnim karticama smanje na pristojan nivo.
U Srbiji se provizije penju i iznad 2 odsto, dok su u Evropskoj uniji one između 0,2 i 0,3 odsto.

Umesto smanjenja stiže Dina
Smanjenje je nemoguće. Platne kartice Viza i Masterkard su svetski sistemi. Na njih uticati iz male zemlje kakva je Srbija je gotovo nemoguće. Možda će to učiniti samo tržište ali tek posle Dine.
Naime, Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica koji je usvojen u Skupštini Srbije a na snagu stupa 17. avgusta uvodi se – Dina, domaća platna kartica.
Dina je , uzgred, i dosada postojala, ali članom 9. novog zakona, banke će počev od 17. avgusta uz sve novootvorene račune morati da izdaju obaveznu i besplatnu Dina karticu.
Ako vlasnik računa već ima Vizu ili Masterkard, kada mu one isteknu, banke će izdavati Dinu a Vizu i Masterkard na izričit zahtev klijenta.
Provizija na transakcije Dinom biće neuporedivo prihvatljivije, tumačenja je koje je dala Narodna banka nakon usvajanja zakona. Na provizije na transkacije Vizom i Masterkardom NBS nije mogla da utiče, jer ove kartice nisu licencirane u Srbiji pa samim tim ne potpadaju pod ingerenciju Narodne banke.
Kako su mediji preneli nakon usvajanja zakona, možda će Dina naterati kartičare da svoje poslovanje licenciraju u Srbiji, i da , kad potpadnu pod ingerenciju NBS, ipak smanje provizije.
Ekspresno donošenje ovog zakona, inače, tumači se u stručnim krugovima kao pripremu za uvođenje obaveznog „instant plaćanja“.
O tome u nekom drugom tekstu.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve