KAKO ĆE VLADA POMOĆI PRIVREDI? VIDEĆEMO, DO TADA EVO KAKO TO RADE PO EVROPI

KAKO ĆE VLADA POMOĆI PRIVREDI? VIDEĆEMO, DO TADA EVO KAKO TO RADE PO EVROPI

Brojne vlade u svetu nalaze načine kako da pomognu privredi i ublaže ekonomsku krizu, koja se polako pomalja i preti da bude najbrža i najveća u istoriji usled pandemije korona virusa.

Brojne vlade u svetu nalaze načine kako da pomognu privredi i ublaže ekonomsku krizu, koja se polako pomalja i preti da bude najbrža i najveća u istoriji usled pandemije korona virusa.

„Kada je govornik pitao koliko naših biznisa će preživeti epidemiju, niko nije digao ruku”, jedan je od najsumornijih naslova koje možete naći na Startit Dnevniku, ali je surovo iskren i po svemu sudeći veoma mudar u uzdržanosti tog skupa. Iza njega se krije priča o jednoj od najpogođenijih grana privrede, čiji su se prihodi gotovo preko noći srozali na nulu.

Nažalost, ona nije jedina, a kako bi posledice krize bile maksimalno ublažene, vlade preduzimaju brojne akcije. Sifted, iza koga stoji Financial Times, napravio je listu mera koje su preduzele evropske vlade, a odnose se pre svega na mala i srednja preduzeća, kao i startape.

 

Francuska

Socijalni nameti i plaćanja poreza koji dospevaju u martu automatski će se povući.

Kompanije mogu zatražiti odlaganje plaćanja socijalnih dažbina i poreza nakon marta.

Ako vam kupci duže vreme duguju novac, možete tražiti da bude imenovan posrednik koji će vam pomoći u povratu sredstava.

Ako ne možete da izvršite plaćanje duga ili naknade za osiguranje kredita, možete zatražiti kreditnog posrednika, koji će intervenisati u vašu korist.

Možete zatražiti kredit direktno od državnog investitora ili zatražiti njegovu podršku kao garant da biste dobili zajam od svoje banke.

Francuski predsednik je rekao da će male i srednje kompanije, koje se suočavaju sa poteškoćama, prestati da plaćaju račune za stanarinu, struju, gas i vodu.

Ako kompanija pati od velikog smanjenja aktivnosti, možete smanjiti broj radnih sati zaposlenima i možete podneti zahtev da vlada plati deo zarade.

 

Nemačka

Nemačka je obećala neograničenu pomoć u likvidnosti kompanijama kojima je potrebna gotovina, u vidu zajmova koje daje državna razvojna banka.

Kompanije mogu zatražiti odlaganje plaćanja poreza.

Nemačka je izglasala Zakon o proširenju svoje kratkoročne šeme rada pod nazivom Kurzarbeit (kratki rad). To znači da kompanije mogu zatražiti državnu pomoć za zaposlene sa skraćenim radnim vremenom, kako bi se smanjilo otpuštanje.

Planiraju se promene pravila o stečaju ili bar njihovo odlaganje na nekoliko meseci.

 

Italija

Kompanije mogu da traže obustavu plaćanje poreza. Oni koji zarađuju manje od dva miliona evra ne moraju da plaćaju porez.

Mogu da zatraže pomoć za likvidnost za mala i srednja preduzeća od državnog zajmodavca.

Državna garancija do pet miliona evra za mala i srednja preduzeća.

Italija je takođe najavila mere obustave hipoteka u dogovoru s bankama. Samozaposleni mogu tražiti obustavu ili produženje hipotekarnih plaćanja i drugih dugoročnih kredita.

Postoje mere za ljude koji će ostati bez posla.

Vlada je obećala još mera, uključujući podršku investicijama.

 

Španija

Mogućnost odlaganja plaćanja poreza za mala i srednja preduzeća i samozaposlene, o čemu odlučuje tamošnja poreksa uprava.
Odlaganje otplate kredita.

Državni zajmodavac je dobio dodatna sredstva za dodelu kredita preduzećima i samozaposlenima u najugroženijim sektorima, uključujući turizam i transport.

 

Velika Britanija

Male kompanije, koje ne mogu da plate porez mogu zatražiti odlaganje naplate duga. Ukida se i 3,5 odsto godišnje kamate na odloženo plaćanje poreza.

Vlada će odobriti i kredite za preduzeća koja su pretrpela štetu usled epidemije, po šemi koju napravi tamošnja džavna poslovna banka.

Male kompanije troškove bolovanja zaposlenih od 14 dana mogu da nadoknade, ali će na tu naknadu čekati mesecima, dok se ne uspostavi mehanizam isplate.

Najmanja preduzeća će moći da traže bespovratna sredstva u vrednosti od gotovo 11.000 evra.

Vlada je saopštila da će obezbediti poreske olakšice i druge mere u vrednosti od 21,6 milijardi evra za zaštitu kompanija i domaćinstava koja trpe ekonomske posledice. Mera se može primeniti i na startape.

Vlada je najavila zajmove za podršku poslovanju sa početnim garancijama od 360 milijardi evra, što je 15 odsto britanskog BDP-a.

 

Irska

Poreska uprava (The Revenue Commissioners) je otvorena za raspravu o odlaganju plaćanja poreza za preduzeća pogođena epidemijom.

Moguće je skraćeno radno vreme za zaposlene, a vlada planira da poslodavcima vrati bar deo sredstava.

Šema kreditne garancije podržava kredite do milion evra u nekoliko banaka.

Krediti za mikro preduzeća iz MicroFinance fonda za mikrobiznise i startape.

Irska korporacija za strateško bankarstvo daje kredite do 1,5 miliona evra kroz svoju šemu obrtnog kapitala u iznosu od 200 miliona evra.

Paketi mera za spasavanje i restrukturiranje firmi koje se moraju transformisati.

Naknada od 203 evra nedeljno, tokom šest nedelja za samozaposlene i one koji su izgubili posao usled epidemije.

Grantovi za strategije kompanija koje imaju za cilj inovacije, diverzifikaciju tržišta i lanaca snabdevanja i poboljšanje konkurentnosti.

 

Portugal

Produženje rokova za plaćanja poreza.

Kreditna linija od 200 miliona evra za podmirivanje trezorskih potreba kompanija.

Kreditna linija od 60 miliona evra za mikro preduzeća u turističkom sektoru.

Podrška za održavanje ugovora o radu, preuzimanjem većine troškova za zarade, čak iako zaposleni nema aktivnosti.

Poseban budžet koji će omogućiti ljudima koji ostaju bez posla da se usavršavaju.

Odložena plaćanja za sve doprinose samozaposlenih.

 

Švedska

Vlada će preuzeti plaćanje bolovanja za naredna dva meseca.

Kompanije mogu odložiti plaćanje doprinosa za socijalno osiguranje, poreza na zarade i poreza na dodatu vrednost na najviše 12 meseci. Kompanije koje su platile porez za prvi deo 2020, mogu dobiti povrat novca.

Zavisno od slučajeva, vlada će pokriti tri četvrtine troškova kad se smanji radno vreme zaposlenih, tako da kompanije mogu zadržati osoblje.

Narodna banka daje zajam od 44,6 milijardi evra kompanijama preko banaka kako bi zaštitile ponudu kredita.

 

Danska

Ako je zaposleni bolestan, poslodavac će dobiti nadoknadu za dnevnice i naknade za bolovanje.

Kompanije mogu privremeno da smanje radno vreme zaposlenih i dobiju nadoknadu za neku od zarada, pod uslovom da izbegnu otpuštanja. Zaposleni mogu dobiti dodatne naknade za nezaposlene.

Poseban budžet za rešavanje potencijalnih velikih slomova.

 

Austrija

Odloženo plaćanje poreza.

Posebni krediti za turističke kompanije.

Direktni zajmovi za pogođene kompanije.

 

Napomena: Situacija se konstantno menja, te na spisku možda nema svih mera, a neke su možda naknadno izmenjene.

 

Izvor: Startit

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve