KAKO INTERNET POMAŽE MALIM PROIZVOĐAČIMA

KAKO INTERNET POMAŽE MALIM PROIZVOĐAČIMA

Od prodaje mleka u Srbiji živi 300.000 ljudi. Mleko prodaju na različite načine. Najviše ih prodaju velikim prerađivačima a mogućnost prodaje sa kućnog praga, mnogima je omogućilo da svoje mleko prodaju od kuće.

Od prodaje mleka u Srbiji živi 300.000 ljudi. Mleko prodaju na različite načine. Najviše ih prodaju velikim prerađivačima a mogućnost prodaje sa kućnog praga, mnogima je omogućilo da svoje mleko prodaju od kuće.

To nije jednostavno. Ranije su mleko prodavale takozvane mlekarice, koje su mleko nosile i stalnim mušterijama prodavala od kuće do kuće.

Mlekarice je sada zamenio internet. Nedavno je promovisana platforma Mlekomap, besplatna platforma na koju proizvođači koji to žele mogu da postave svou adresu. I mleko prodaju “na flašu”.

Kako su objasnili kreatori na sajtu, Mlekomap je platforma nastala kao odgovor na krizu u kojoj se nalazi poljoprivreda.

Da li postoji razlog zašto ne bi kupovali direktno od proizvođača? Ne možete da ih nađete? Daleko vam je da odete do njih? To su pitanja koja su postavili.

I ponudili odgovore.

Hajde onda da se potrudimo i da zajedno probamo da napravimo ovu platformu mestom gde mali proizvođači mogu doći do svog mesta pod (Web) oblakom.

Ideja platforme je pre svega nastala kao podrška informatičkom tehnologu Aleksandru Džavriću i njegovim velikim naporima usmerenim da pomogne porodicama u problemu, i sakupi i podeli oglase razbacane po raznim grupama, po raznim socijalnim mrežama. Ostatak ekipe su Green Friends, grupa informatičkih tehnologa.

Odatle prirodno ide i neki slogan cele ove priče – od radnika tehnologije, za radnike poljoprivrede, opisali su sebe na sajtu kreatori platforme.

I za samo nekoliko nedelja Mlekomap je okupio više od sto proizvođača mleka iz cele Srbije.

Kako su kreatori saopštili, za proizvođače mleka, platforma je potpuno besplatna, nije komplkovano naći se na njoj a besplatno je korišćenje za potrošače.

Iz Zrenjanina i njegove okoline na platformi se našlo nekoliko proizvođača. Uslov da se nađu na ovoj mlečnoj mapi jeste da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Jedan od njih je proizvođač mleka iz Krajišnika, Srđan Karanović. Srđan ima koze, prodaje mleko i proizvode od njega. Kaže da im je u plasmanu proizvoda prvo pomogla mogućnost prodaje sa kućnog praga a da je svaki vid promocije dobrodošao.

Na Mlekomapu je svoje mesto pronašlo i poljoprivredno gazdinstvo Berberski iz Zrenjanina, koje osim mleka proizvodi i sireve.

Tu je i Ljubiša Vranac iz Žablja. Mleko i proizvode od njega, kao što su razne vrste sireva, kajmak, mileram prodaje na zrenjaninskoj velikoj pijaci a kaže kako je ovaj način obaveštavanja potrošača gde se mogu nabaviti domaći mlečni proizvodi odlična stvar.

Potrošači se sve više sele na internet a platforme kao što je ova, a ima ih još, pomažu i njima ali i malim proizvođačima, koji nemaju budžete ni kapacitete za ozbiljniji marketing.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve