KAKO SE NASLEĐUJU AKCIJE JAVNIH PREDUZEĆA

KAKO SE NASLEĐUJU AKCIJE JAVNIH PREDUZEĆA

Saznajte šta sve može da se uradi sa akcijama i kako mogu da budu ostavljene u nasledstvo mlađim generacijama.

 Foto: Pixabay

Saznajte šta sve može da se uradi sa akcijama i kako mogu da budu ostavljene u nasledstvo mlađim generacijama.

Činjenica je da berza u Srbiji nije zaživela kao u nekim drugim državama u bližem ili nešto daljem okruženju. Međutim, i pored toga akcije pojedinih preduzeća, a reč je najčešće o državnim firmama, interesuju veliki broj građana.

Drugim rečima – čak i bez razvijene berzanske aktivnosti, akcije imaju svoj život u Srbiji, a neka od najčešćih pitanja koja postavljaju čitaoci Kamatice odnose se na akcije i nasleđivanje istih.

Ko bi bolje mogao da odgovori na pitanja vezana za trgovinu akcijama od Nenada Gujaničića, glavnog brokera investicionog društva Momentum, koji je rešio glavne nedoumice o nasleđivanju akcija javnih preduzeća.

Da li se akcije mogu tretirati kao i svaki drugi oblik vlasništva i kako ih državna regulativa prepoznaje u tom, vlasničkom, smislu?

– Na domaćem finansijskom tržištu evidentiranje vlasništva nad finansijskim instrumentima obavlja državni Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti (CRHoV), koji takođe obavlja poslove kliringa i saldiranja finansijskih instrumenata i novca po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima. Dakle, ova institucija čuva podatke o vlasnicima finansijskih instrumenata i osigurava proces promene vlasništva u kojem kupac dobija hartije a prodavac novac. Dakle, promena vlasništva se može registrovati kupoprodajom finansijskih instrumenata, ali i postupcima koje ne prati novčani tok (plaćanje) kao što su nasledstvo i poklon.

Da li roditelji za života mogu da prebace vlasništvo nad akcijama na svoju decu ili da li je moguć bilo kakav vid ovakog prenosa sa vlasnika na naslednika, čak iako nisu u srodstvu?

– Osim prenosa akcija putem nasledstva, akcije se mogu prenositi na drugog vlasnika putem ugovora o poklonu. Pritom, poklonoprimac ne mora biti u srodstvu sa poklonodavcem odnosno u pitanju je ugovorni odnos dve zainteresovane strane.

Kakva je procedura za ovakav prenos vlasništva?

– Za prenos akcija po osnovu nasleđivanja neophodan je pravosnažan dokument o ostavinskoj raspravi iz kojeg je moguće steći uvid ko su naslednici finansijskih instrumenata. Kada je poklon finansijskih instrumenata u pitanju, osnovi dokument je ugovor o poklonu koji je overen kod javnog beležnika i u kojem su navedeni osnovni elementi neophodni za prenos akcija.

Da li i oni na koje su prenesene akcije mogu ponovo preneti te akcije na nekog trećeg?

– Da, i takva vrsta promene vlasništva je moguća.

Da li postoji neki novčani trošak pri ovakvoj vrsti prenosa?

– Prilikom prenosa finansijskih instrumenata sa jedne na drugu stranu bez plaćanja, Centralni registar hartija od vrednosti tarifira pojedine radnje u ovom postupku: otvaranje vlasničkog računa hartija od vrednosti, prenos hartija… Takođe, berzanski posrednik (broker) koji sprovodi ovaj postupak naplaćuje svoju uslugu pa se može reći da ovi postupci koštaju u ukupnom izonsu nekoliko hiljada dinara po transakciji – zaključio je Nenad Gujaničić.

Izvor: Kamatica / Biznis i finansije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve