KEŠ I DALJE NAJOMILJENIJI NAČIN PLAĆANJA

KEŠ I DALJE NAJOMILJENIJI NAČIN PLAĆANJA

U Srbiji, prema istraživanjima koje je sproveo NALED tek nešto više od polovine stanovništa za redovna plaćanja koristi kartice. 

Švedska se priprema da do 2023. godine u potpunosti ukine plaćanje gotovinom. U visoko digitalizovanoj zemlji skoro da se više i ne priča o bezgotovinskom plaćanju. Na red je došlo beskontaktno.

Oni koji su posetili Švedsku ili imaju nekog da iz prve ruke saznaju kako se u Švedskoj obavljaju finansijske transakcije, kažu da je ono što se dešava u ovoj skandinavskoj zemlji za nas daleka budućnost.

U Švedskoj se karticama ili aplikacijama na mobilnom telefonu plaća bukvalno sve: od pazara u prodavnici do javnog prevoza, karticama se plaća kupovina na pijacama ili korišćenje javnih toaleta, sve popravke i svi majstori…Keš je gotovo u potpunosti prognan iz prometa.

Zato je Šveđane pomalo neprijatno iznenadilo skorašnje saopštenje Civil Contingencies Agency koja je objavila vodič za svako domaćinstvo s uputstvima kako spremiti gotovinu u malim novčanicama i kovanicama, za slučaj hitnosti. 

Saopštenje koje je preneo Tajms nastalo je kao reakcija na zabrinutost finansijskih stručnjaka da bi u slučaju hakerskih napada građani mogli da ostanu bez mogućnosti da normalno funkcionišu.

Ovo upozorenje ide na ruku, na primer, Austrijancima, koji razmišljaju da plaćanje gotovinom proglase ustavnim pravom. Istina, zakon o tome pripremala je u međuvremenu raspuštena vlada na čijem čelu je bio Sebastijan Kurc, pa je neizvesno koja je sudbina nacrta.

I Kina, kao postojbina papirnog novca, priprema se za ukidanje gotovine a naš sused Sevrna Makedonija ima pravilo po kom se najviše u gotovini može platiti iznos od 500 evra.

U Srbiji, prema istraživanjima koje je sproveo NALED tek nešto više od polovine stanovništa za redovna plaćanja koristi kartice.

Koliko se kartice koriste Narodna banka Srbije nema podatke, jer nije u obavezi da ih poseduje.

Ono što je u istraživanjima ustanovljeno jeste da se kartice najviše koriste u svakodnevnim malim kupovinama.

Ipak, u odnosu na prethodne godine, broj bezgotovinskih transakcija raste. I broj i ukupan iznos za nekoliko godina utrostručen je.

Tome je doprineo i Zakon o međubankarskim naknadama iz 2018. godine koji bi trebalo da malim i srednjim trgovcima obezbedi jednak tretman na tržištu sa velikima.

Zakon je smanjio provizije ali se što se tiče mogućnosti za bezgotovisnko plaćanje nije mnogo promenilo. I dalje je veliki broj usluga u Srbiji nemoguće platiti karticama, za razliku od Švedske i drugih evropskih zemalja.

Zagovornici ukidanja gotovine kao najznačajniji argument spominju smanjenje sive ekonomije i smanjenje korupcije, odnosno sužavanje prostora za pranje novca.

Protivnici ukidanja gotovine, opet, smatraju da bezgotovinsko plaćanje u visokom procentu omogućuje preveliku kontrolu i uvid u privatni život građana, odnosno da je uz pomoć praćenja transakcija moguće kontrolisati svaki deo života onoga ko plaća. Mogućnosti upliva i kontrole države i finansijskih institucija u život svakog pojedinca su neograničene, stav je protivnika kompletnog prelaska na bezgotovinsko i beskontaktno plaćanje.

Srbija je od takve opasnosti, na sreću ili na žalost, sudeći prema raspoloživim podacima, još daleko.

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve