KODEKS PONAŠANJA U POSLOVNIM SUBJEKTIMA TOKOM VANREDNIH OKOLNOSTI IZAZVANIH EPIDEMIJOM KORONA VIRUSA – OPŠTE PREPORUKE ZA POSLODAVCE

KODEKS PONAŠANJA U POSLOVNIM SUBJEKTIMA TOKOM VANREDNIH OKOLNOSTI IZAZVANIH EPIDEMIJOM KORONA VIRUSA – OPŠTE PREPORUKE ZA POSLODAVCE

Mere prevencije širenja zaraze su usaglašene sa savremenim standardima zaštite zaposlenih na radu, u uslovima epidemiološke situacije, sa ciljem smanjenja rizika po privredu i stanovništvo.

Privredna komora Srbije kao opšti predstavnik poslovne zajednice u Republici Srbiji donosi Kodeks ponašanja u poslovnim subjektima, privrednim društvima i preduzetničkim radnjama, tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem „koronavirusa“ u zemlji. Mere prevencije širenja zaraze su usaglašene sa savremenim standardima zaštite zaposlenih na radu, u uslovima epidemiološke situacije, sa ciljem smanjenja rizika po privredu i stanovništvo.

Opšte preporuke za poslodavce u vezi sa poslovanjem

 

  • Poslodavci da planiraju, nadgledaju i reaguju na izostanke zaposlenih sa radnih mesta. Potrebno je sprovesti planove za nastavak osnovnih poslovnih procesa u slučaju da se dogodi veći broj izostanaka od uobičajenog.

 

  • Preusmeravaju zaposlene za obavljanje osnovnih funkcija tako da radno mesto može da funkcioniše, čak i ako ključni članovi nisu prisutni.

 

  • Izvrše procenu suštinskih funkcija i po potrebi promene poslovnu praksu ako je potrebno za održavanje kritičnih operacija (npr. identifikuju alternativne dobavljače, odrede prioritete kupaca ili privremeno obustave neke svoje operacije ako je potrebno).

 

  • Pregledaju politike ljudskih resursa kako bi bili sigurni da su politike i prakse u skladu sa preporukama za javno zdravstvo i u skladu sa važećim odlukama državnih organa.

 

Napomena: poštovati meru Vlade Republike Srbije kojom su suspendovana okupljanja 100 i više ljudi u zatvorenim prostorijama.

Izvor: Privredna komora Srbije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve