KODEKS PONAŠANJA U POSLOVNIM SUBJEKTIMA TOKOM VANREDNIH OKOLNOSTI IZAZVANIH EPIDEMIJOM KORONA VIRUSA – POSEBNE MERE PREVENCIJE

KODEKS PONAŠANJA U POSLOVNIM SUBJEKTIMA TOKOM VANREDNIH OKOLNOSTI IZAZVANIH EPIDEMIJOM KORONA VIRUSA – POSEBNE MERE PREVENCIJE

S obzirom da privredni subjekti imaju različite proizvodne, organizacione i finansijske kapacitete, posebne mere treba primenjivati u skladu sa mogućnostima.

Privredna komora Srbije kao opšti predstavnik poslovne zajednice u Republici Srbiji donosi Kodeks ponašanja u poslovnim subjektima, privrednim društvima i preduzetničkim radnjama, tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem „koronavirusa“ u zemlji. Mere prevencije širenja zaraze su usaglašene sa savremenim standardima zaštite zaposlenih na radu, u uslovima epidemiološke situacije, sa ciljem smanjenja rizika po privredu i stanovništvo.

Posebne mere prevencije

Privredna komora Srbije u okviru svog članstva obuhvata sva registrovana privredna društva, kao i opšta udruženja preduzetnika. S obzirom da privredni subjekti imaju različite proizvodne, organizacione i finansijske kapacitete, posebne mere treba primenjivati u skladu sa mogućnostima:

  • Zaposlenima na dnevnom nivou obezbediti korišćenje sredstva za opštu prevenciju (toplu vodu i sapun, sredstva za dezinfekciju ruku i radnih površina, medicinske maske i rukavice, flaširanu vodu itd);

 

  • Zaposlenima koji spadaju u potencijalno ugrožene grupe (trudnice i osobe sa malom decom, kao i osobe koje imaju hronične bolesti) omogućiti rad od kuće, uz odgovarajuću potvrdu;

 

  • Dati prednost komunikaciji putem telefona, interneta, konferencijskih poziva itd;

 

  • U zavisnosti od privredne delatnosti, pratiti informacije i preporuke putem dostupnih, zvaničnih izvora informisanja

 

  • Posebno za veće poslovne sisteme (50 i više zaposlenih i oni koji imaju veliki promet potrošača/korisnika), obezbediti kontakt sa ambulantom koji bi se mogao odmah aktivirati u slučaju pojave „rizične“ situacije.

 

  • U slučaju da se u prostorijama poslovnog subjekta zadesi osoba (potrošač/poslovni partner) sa simptomima nalik prehladi ili gripu, a ne ponaša se u skladu sa merama opšte prevencije, treba da se sa dozvoljene distance upozori od strane zaposlenih. Ako osoba ne posluša upozorenje treba pozvati ”obezbeđenje/policiju” (ako poslovni subjekat ima obezbeđenje, a ako ne, onda policiju s obzirom da bi bili opremljeni bezbednim maškama i rukavicama).

 

  • Ukoliko se u prostorijama poslovnog subjekta zadesi osoba (potrošač/poslovni partner) kojoj se stanje nalik prehladi ili gripu naglo pogorša, potrebno ju je na bezbedan način izolovati i pozvati hitnu medicinsku službu.

 

U slučaju da dođe do sumnje da je zaposleni inficiran “koronavirusom” i bude upućen u “samoizolaciju” (svojevoljno ili po predlogu lekara), potrebno je da obezbedi medicinsku potvrdu da je po ovom osnovu odsustvovao. Preporuka je, da tokom opravdanog odsustva zaposlenom bude isplaćena zarada kao da je radio. Napomena odgovornosti: apeluje se na zaposlene da datu situaciju ne zloupotrebljavaju, s obzirom da se na taj način sistem pod relativnim pritiskom dodatno opterećuje na štetu zajednice

Napomena: u slučaju intenziviranja epidemije „koronavirusa“ u Republici Srbiji, apelujemo na rukovodstva poslovnih subjekata da poslovanje u datim okolnostima organizuju što efikasnije, uvažavajući preventivne mere Vlade i zdravstvenih institucija, poštujući prava i bezbednost zaposlenih.

Izvor: Privredna komora Srbije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve