KOVANICE U KASICAMA – NESTAŠICA METALNOG NOVCA

KOVANICE U KASICAMA – NESTAŠICA METALNOG NOVCA

U Narodnoj banci Srbije kažu da u trezorima ima dovoljno novca, ali da je problem kovanica stalno aktuelan, jer postoji izražena neujednačenost između uplata i isplata, odnosno, da su daleko veće isplate kovanog novca iz banaka.

 Foto: Pixabay

Ljubitelji kafe mogli bi ovih dana ostati bez kusura prilikom kupovine ovog napitka na automatima i to zbog nestašice kovanica. Iz jedne kompanije koja postavlja ove samouslužne “kafiće” preporučili su korisnicima da uplaćuju tačan iznos novca, jer postoji mogućnost da im automat ne vrati višak para. Kako su naveli, “na teritoriji Srbije je došlo do nestašice i otežanog snabdevanja kovanicama od 5, 10 i 20 dinara”.

Problem je, kako kažu sagovornici Euronews Srbija, što Narodna banka Srbije već skoro deset godina ne pušta u opticaj nove kovanice od 10 i 20 dinara, pa je njihova količina ograničena, što povećava potražnju za kovanim novcem u manjim apoenima.

U Narodnoj banci Srbije za Euronews Srbija kažu da u trezorima ima dovoljno novca, ali da je problem kovanica stalno aktuelan, jer postoji izražena neujednačenost između uplata i isplata, odnosno, da su daleko veće isplate kovanog novca iz banaka.

Nadležni kažu da na količinu kovanog novca na tržištu utiču i navike stanovništva – mnogi građani ga gomilaju kao vid “sitne štednje”, trgovci ga čuvaju za vraćanje kusura, a s druge strane se menjaju i potrebe potrošača koji sve više koriste automate, ne samo za kupovinu kafe, već i pića i grickalica. Tako ispada da kovanica ima dovoljno, ali da su nepravilno raspoređene.

“Kovani novac se zadržava od strane privrednih subjekata koji se bave trgovinom za potrebe vraćanja kusura, a i građani imaju naviku da sitne apoene ne vraćaju u platni promet, pa tako dolazi do “rasipanja kovanog novca”, objašnjavaju u NBS za Euronews Srbija.

Oni tvrde da NBS planira i izrađuje dovoljne količine novčanica i kovanog novca svih apoena, radi održavanja optimalne količine i apoenske strukture gotovog novca u opticaju za potrebe obavljanja gotovinskog platnog prometa, vodeći pri tome računa i o visini troškova njegove izrade.

“NBS je uvek u mogućnosti da u okviru raspoloživog stanja gotovog novca u trezorima, isplati gotov novac po zahtevu banaka, zadržavajući pravo da koriguje takve zahteve u cilju održavanja optimalne apoenske strukture gotovog novca u opticaju, pri tom vodeći računa da u prometu ima dovoljno određenog apoena bez obzira da li je taj apoen izrađen u papirnom ili metalnom obliku”, navode u NBS.

Oni objašnjavaju da se sve banke snabdevaju gotovim novcem u filijalama NBS i da se isplate gotovine, u nominalnom iznosu i po apoenskoj strukturi, vrše u skladu sa zahtevima banaka i potrebama gotovinskog platnog prometa.

“Banke na osnovu zahteva i iskazanih potreba kovani novac isplaćuju svojim klijentima. Imajući u vidu adekvatnost zaliha kovanog novca u trezorima NBS i propise kojima se reguliše gotovinski platni promet, očigledno da se problem nedostatka kovanica kod pojedinih pravnih subjekata može rešiti samo u neposrednoj komunikaciji tih pravnih lica sa bankama u kojima su deponovale svoja sredstva, odnosno čiji su klijenti”, ukazuju u NBS.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da se povećava broj takozvanih vending machines, koje sada svaka ustanova ili firma ima po nekoliko.

“Potrebe za novcem tako rastu, a s druge strane, svi mi u nekoj činijici kod kuće ili kasi imamo te sitne metalne i nemamo naviku da ih trošimo, odnosno da ih vraćamo u promet”, kaže Vasić.

On napominje da je dobra stvar što na sve više automata sada može da se plati karticom ili prislanjanjem telefona, tako da će verovatno nestašice s vremena na vreme biti i dalje dok više ljudi ne počne da koristi te nove načine plaćanja.

Racionalnije štampati, nego kovati novac

Narodna banka je prvi i jedini put kovala veliku količinu apoena od 20 dinara još 2003. godine, a apoene od 10 dinara su u opticaj stavili 2003. i 2005. godine. Posle tog perioda, kako navode u NBS, su u nekoliko navrata pustili u opticaj određenu manju količinu kovanica, a od 2013. godine do danas se ne izrađuje kovani novac u apoenima od 10 i 20 dinara.

U NBS navode da je, sa ekonomskog aspekta, racionalnije štampati dodatne količine novčanica apoena od 10 i 20 dinara, jer je cena koštanja kovanog novca višestruko veća od cene koštanja novčanica, zbog visokih cena metala na Londonskoj berzi metala.

Napominju da kovani novac apoena od 10 i 20 dinara isporučuju bankama samo u količinama zatečenim u svojim trezorima, dok se kovani novac u apoenima od 1, 2 i 5 dinara izrađuje po redovnom godišnjem programu izrade i ima ga na zalihama u trezorima.

Izvor: Euronews

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve