KRAJEM FEBRUARA INFORMACIJA O POREZU ZA GRAĐANE SA VISOKIM PRIMANJIMA

KRAJEM FEBRUARA INFORMACIJA O POREZU ZA GRAĐANE SA VISOKIM PRIMANJIMA

Poreska uprava će, zbog novog načina obračuna prosečne zarade, koji je od relativno skoro u primeni, podatak o prosečnoj zaradi za 2020. godinu, na osnovu koje se izračunava neoporezivi iznos za godišnji porez na dohodak građana, objaviti tek krajem februara.

Foto: Pixabay

Poreska uprava će, zbog novog načina obračuna prosečne zarade, koji je od relativno skoro u primeni, podatak o prosečnoj zaradi za 2020. godinu, na osnovu koje se izračunava neoporezivi iznos za godišnji porez na dohodak građana, objaviti tek krajem februara, piše Biznis.rs.

Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana na osnovu dohotka koji je iznad iznosa od šest prosečnih zarada u Srbiji iz 2020. godine je 15. maj 2021.

Poreski znalci savetuju da svako ko nije siguran da li je poreski obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana, podnese poresku prijavu elektronski ili lično, jer, kako kažu, postoji mogućnost da zbog sasvim malog iznosa Poreska uprava pokrene postupak utvrđivanja poreza po službenoj dužnosti.

U tom slučaju obveznik će ne samo platiti iznos poreza, već i kaznu Prekršajnom sudu koja se kreće od 50.000 dinara pa čak do 150.000 dinara. Takođe je važno poresku prijavu dostaviti nadležnoj filijali Poreske uprave u roku.

Porez na dohodak građana se plaća najkasnije 15 dana od dana dostavljanja rešenja, a iznosi od 10% do 15% i zavisi od visine primanja.

Svaki obveznik ima pravo na poreski kredit, odnosno smanjenje iznosa poreza od 40% prosečne godišnje zarade na svoje ime, kao i 15% prosečne godišnje zarade na osnovu izdržavanih članova porodice, ali iznos ličnih odbitaka može biti maksimalno 50% dohotka za oporezivanje.

Prošle godine su prijavu za godišnji porez na dohodak u 2019. godini morala da podnesu sva lica koja su imala zaradu više od 2.739.304 dinara.

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve