KUJE NOVČIĆE ZA GINISA

KUJE NOVČIĆE ZA GINISA

On je kovač. Ne kuje gvožđe nego kuje u zlatu i kuje novčiće, tačnije replike novčića. Zanat koji je danas vrlo redak naučio je sam, jer su ga na to primorale prilike.

On je kovač. Ne kuje gvožđe nego kuje u zlatu i kuje novčiće, tačnije replike novčića.

Zanat koji je danas vrlo redak naučio je sam, jer su ga na to primorale prilike.

Kovao je godinama zanat, znanje, veštinu i umeće i iskovao najmanju repliku novčića na svetu i ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

– Novac mogu da kuju samo institucije i to je odvajkada bila privilegija viših slojeva svakog društva. Znanje o kovanju novca ljubormno se čuva i ostaje u najužim krugovima. Zato u Ginisovu knjigu nisam mogao da se upišem kao čovek koji je iskovao najmanji novčić nego kao neko ko je iskovao najmanju repliku novčića, kaže Milenko Topalov.

Milenko Topalov je iskovao najmanju repliku zlatnika na svetu sa likom Alberta Ajnštajna, a ta replika je velika (ili mala) tek 2, 73 milimetara i može se videti samo uz pomoć specijalne lupe.

Izazov da iskuje najmanju repliku zlatnika postavila mu je Švajcarska banka, koja je izdala ograničenu seriju malih novčića. Kaže, pomislio je, mogao bih ja i manji i tako je počelo.

Samo kovanje, kaže, nije mu predstavljalo veći problem. No, pre nego što je krenuo u posao, morao da je napravi poseban alat za kovanje. Kada je i to okončao, i kad je novčić ispao iz kalupa sledilo je i zvanično merenje.

– Ginis mi je bio tek izazov koji sam želeo kao potvrdu, najviše zbog svog sina. Mislim da živimo u čudnom vremenu, danas se ljudi hvale svim i svačim i onim što je za hvalu a još više onim što nije. Želeo sam svom sinu da pokažem da imamo i mi čime da se pohvalimo, priča Milenko Topalov.

Zato je neizmerno zahvalan svima u kaćkom preduzeću Unimet, koji su bez razmišljanja pristali da učestvuju u poduhvatu i obezbede zvanično merenje novčića.

– Prethodno sam zamolio dva fakulteta, spreman naravno da sve platim, ali na moje veliko razočarenje, sa jednog mi nisu ni odgovorili a sa drugog sam dobio odbijenicu. Onda sam saznao da merenje mogu da obavim u Unimetu i oni su pristali bez razmišljanja. Sve je je prošlo bez problema. I oni su uživali i još nisu hteli ni da naplate, kaže Topalov.

Milenko Topalov je, inače, preduzetnik i fine kovačke poslove radi za mnoge zlatare i juvelire.

Voli sve što ima veze sa tehnikom. Žao mu je što je danas tehnika prilično zapostavljena. Tehničko znanje se ne promoviše dovoljno.

– Mene je tehnikom zarazio otac. Onda sam znanje sticao u školi. Tehnikom sam, bar tako mislim, zarazio svog sina. Nadam se da će i ovaj Ginis doprineti tome da moj sin prigrli tehniku i tehničko znanje, jer sam siguran da bez tehnike nema ni napretka ni života. A u našem društvu tehnika i tehnologija se, po mom mišljenju i na žalost, malo cene, kaže Milenko Topalov, Zrenjaninac, čovek koji je iskovao najmanji kovertabilni novčić na svetu i time postao ponosni vlasnik Ginisov rekorda.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve