LUFA IZ TOMAŠEVCA

LUFA IZ TOMAŠEVCA

Kako se može vrednim radom cele porodice i pametnim odlukama dopuniti kućni budžet i kako se znanjem svih članova porodice napraviti brend, govori primer porodice Novakov iz Tomaševca.

 Kako se može vrednim radom cele porodice i pametnim odlukama dopuniti kućni budžet i kako se znanjem svih članova porodice napraviti brend, govori primer porodice Novakov iz Tomaševca.

Kad su su videli da će troškove školovanja dece, sina Rade i kćerke Anđele, teško uspeti da podmire iz redovnih primanja, Dušan i Smiljana Novakov odlučili su da počnu proizvodnju jedne, kod nas, retke biljke.

Nisu imali previše zemlje, ni mehanizaciju, pa je to moralo da bude nešto za šta su imali mogućnosti. Odlučili su se za posebnu vrstu tikve, lufu.

– Videli smo na internetu da je to nešto posebno, drugačije, da postoji zaintresovanost na tržištu i rešili da se okušamo. Lufa je posebna vrsta tikve čije seme smo nabavili u Sloveniji. Krenuli smo da je sejemo iz radoznalosti, a sada je uz beli luk, čija nam je proizvodnja broj jedan u dopunjavanju kućnog budžeta, i lufa postala tržišni proizvod – priča Dušan Novakov.

Lufa je tikva kao i sve ostale, odnosno njen plod je jestiv. Međutim, ono što je kod lufe najtraženije – prirodni sunđer – stvori se ako se biljka ostavi na lozi dok u potpunosti ne sazri. To što bude ispod tvrde kore je zapravo prirodni materijal koji može služiti kao sunđer za kupanje ili žica za ribanje posuđa.

Seme tikve lufe prvo se seje u saksijice. Kad rasad dostigne određenu veličinu, rasađuje se napolju.

– Lufa je penjačica i potrebno joj je napraviti konstrukciju uz koju će svoju mrežu isplesti. Svaka biljka ima i po 20 – 30 cvetova, ali mi ih kidamo kako bi one što preostanu narasle veće. Plod počinje da dobija koru krajem avgusta i to traje sve do oktobra. Beremo ih, potapamo u vodu i ljuštimo, sve ručno. A ono što nađemo u unutrašnjosti, to je pravo blago – ističe Dušan.

Oko lufe, koja je sve popularnija, jer je potpuno prirodni proizvod, angažovana je cela porodica. Dušanova supruga Smiljana u bašti je svakog dana. Kćerka Anđela i sin Rada uključeni su u ljuštenje, fotografisanje i plasman preko društvenih mreža. I baka Milena ima svoju ulogu u porodičnom poslu.

– Mi stariji smo više angažovani oko proizvodnje, a sin i kćerka, oko plasmana. Najveći deo lufe plasiramo preko interneta. Zaintresovanima je šaljemo poštom i nema kraja sveta gde naša lufa nije stigla, ističe Dušan.

Mlađi članovi porodice Novakov, uz pomoć i podršku starijih, osmislili su i brend, “Naša lufa”. Lufa se pakuje u potpuno ekološku ambalažu, i ne samo što je vrlo korisna, posebno onima koji vole prirodno i organsko, tako upakovana prelep je poklon.

Proizvodnjom lufe Novakovi se bave onoliko koliko imaju mogućnosti i vremena,. Potražnja postoji i za većom proizvodnjom, pogotovo u inostranstvu, jer se prirodni proizvod i kvalitet tamo mnogo više cene.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve