MIKRO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA OKOSNICA SU RAZVOJA

MIKRO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA OKOSNICA SU RAZVOJA

Prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji posluje 103 413 preduzeća. U regionu sever, 72 892 preduzeća što je 70,5 odsto, u regionu jug 30 521, odnosno 29,5 odsto. 

Dobrom analizom i upotrebom podataka prave se strategije razvoja jednog društva u svim segmentima. Posebno je važna analiza podataka vezanih za ekonomiju jer se na osnovu njih donosi srednjoročna strategija privrednog razvoja zemlje.

Jedan od važnih elemenata za izradu strategije svakako jeste struktura privrednih subjekata.

Prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji posluje 103 413 preduzeća. U regionu sever, 72 892 preduzeća što je 70,5 odsto, u regionu jug 30 521, odnosno 29,5 odsto.

Od ukupno 103 413 preduzeća, 89 137 su mikro preduzeća (do 9 zaposlenih), 11 219 mala (9 do 50), 2 517 srednja (do 250) i 540 velika preduzeća (više od 250 zaposlenih).

Najveće učešće u ukupnom broju preduzeća imale su preduzeća iz sektora trgovine na veliko i malo i popravka motornih vozila, skoro trećina, a slede prerađivačka industrija, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, građevinarstvo, saobraćaj i skladištenje…

Ukupan broj zaposlenih u svim preduzećima je 1 124 025. U regionu sever 778 220, odnosno 69,2 odsto a u regionu jug 345 805, to jest 30,8 odsto.

Zanimljivo je da je učešće broja zaposlenih u mikro preduzećima, posmatrano po teritorijama, vrlo je ujednačeno za razliku od broja zaposlenih u srednjim i velikim preduzećima.

U regionu sever u velikim preduzećima zaposleno je 45,5 odsto lica a u regionu jug 35,9.

Najveće učešće u ukupnom broju zaposlenih imala je prerađivačka industrija sa 362 188 zaposlenih lica, slede trgovina na veliko i malo i opravka motornih vozila sa 229 665 zaposlenih lica i saobraćaj i skladištenje sa 97 576 zaposlenih lica.

Preduzeća iz regiona sever ostvarila su 77 odsto a preduzeća iz regiona jug 23 odsto ukupnog učešća u prometu.

Što se tiče bruto dodate vrednosti preduzeća, uočava se da su preduzeća iz regiona sever ostvarila 78,7 odsto a preduzeća iz regiona jug 21,3 odsto bruto dodate vrednosti preduzeća

 

Zašto su statistički podaci važni i šta oni govore?

Oni pokazuju smer u kom se društvo kreće i na šta bi trebalo obratiti pažnju.

Mikro, mala i srednja preduzeća smatraju se jednom od vodećih snaga ekonomskog razvoja. Ona stimulišu privatnu inicijativu i preduzetničke sposobnosti, vrlo su prilagodljiva pa brzo reaguju na promene na tržištu…Generišu zaposlenost, utiču na raznovrsnost ekonomske aktivnosti, doprinose izvozu i trgovini i osnovni su činilac razvoja konkurentske ekonomije.

Zato se upravo ova preduzeća, a podaci to i potkrepljuju, moraju naći u fokusu srednjoročne strategije razvoja, kako lokala, regije tako i države.

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve