MINERALNA VODA U STEČAJU

MINERALNA VODA U STEČAJU

Mnoge je iznenadila vest da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju dva izvorišta mineralne vode u Tordi, selu na području opštine Žitište.

 Foto: Pixabay

Mnoge je iznenadila vest da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju dva izvorišta mineralne vode u Tordi, selu na području opštine Žitište.

Pogotovo je iznenađenje bilo to što su ovi izvori u vlasništvu kraljevačkog preduzeća „Ibarforma“ u stečaju.

Kako je navedeno u oglasu, u jednom od objekata, površine 31 kvadratni metar, koji ima odobrenje za upotrebu, nalazi se bunar mineralne vode dubine oko 300 metara. Drugi objekat je površine 15 kvadrata i predstavlja bunar mineralne vode sa kacom i poklopcem iznad zemlje. Ovaj objekat je u vanknjižnom vlasništvu prodavca.

Među nepokretnom imovinom, koja je ponuđena na prodaju, nalazi se i objekat za proizvodnju mineralne vode, ukupne površine 440 kvadratnih metara, koji ima odobrenje za upotrebu, kao i zemljište u građevinskom području, ukupne površine 2.072 kvadrata.

Procenjena likvidaciona vrednost ove imovine, koja se prodaje kao jedna celina, iznosi 35,9 miliona dinara.

Kraljevačko preduzeće „Ibarforma“ nalazi se u stečaju od marta prošle godine. Stečajni postupak je otvoren na predlog Nove Agro banke, uz obrazloženje da je račun stečajnog dužnika neprekidno blokiran više od 1.827 dana i da dužnik nije u mogućnosti da ispunjava svoje novčane obaveze. Na spisku imovine ovog preduzeća, koji je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, nalaze se samo objekti i zemljište u Tordi.

Kako je “gorka voda” došla u posed ovih izvora nije jasno.

Torđanska „gorka voda“ otkrivena je slučajno 1923. godine, a analizama je utvrđeno da je lekovita, pa je počela njena eksploatacija i flaširanje pod imenom „Jordan“. Nedugo potom iskopan je još jedan bunar sa vodom, koju su kasnije nazvali „Sveti Đorđe“.

Ova voda prošla je ozbiljne analize i dobila dobre ocene, stručnjaci su tvrdili da je jako bazična, uz pH vrednost osam, da sadrži visoki procenat Glauber-soli, kao i selena. Svojim svojstvima ova voda potpomaže rad stomaka, žuči i bubrega, a zbog antioksidanta selena smanjuje rizik od kancera.

I nije u pitanju samo lekovita voda, već je u Tordi moguća i eksploatacija termalnih voda, čija temperatura je 73 stepena.

Osim Torde, izvor gorke vode postoji i u Lazarevu.

I lekovitost „gorke vode“ iz Lazareva otkrivena je tridesetih godina prošlog veka, a već 1933. godine je flaširana i prodavana kao lekovita, preporučljiva u slučajevima raznih katara, stomačnih oboljenja, poremećene funkcije creva, kamena u žuči, malokrvnosti, raznih ženskih bolesti. Drugi svetski rat je i tu prekinuo eksploataciju. Samo je, polovinom prošlog veka, beogradska firma „Bezalko“ ponudila eksploataciju, ali nije dobila dozvolu za to.

Pre nekoliko godina, Lazarevljani su tražili pomoć od države kako bi ovu lekovitu vodu flaširali. Tvrdili su da mineralne vode sa ovakvim hemijskim svojstvima nema u Srbiji, što su pokazale i najnovije analize akreditovane laboratorije. Selo nije imalo para za taj projekat. Tražili su podršku da se utvrdi da li su zalihe dovoljne za veću eksploataciju, za pijenje i za kupanje. Jer, ako je kapacitet kakav je bio nekad, oko 300.000 litara na dan, to je za Lazarevo mogla biti velika prilika.

Pre nekoliko godina, za ispitivanje je bilo potrebno oko 7 000 evra. Selo taj novac nije imalo ali su očekivali da se uključi država. Jer, sa eksploatacijom vode, i eventualnom gradnjom banjskog lečilišta prosperirali bi svi.

Od tada do danas, nije se dogodilo ništa a priča o “gorkoj vodi” iz Lazareva pala je u zaborav.

U Srbiji danas ima preko 400 registrovanih izvora pijaće vode i kao takvi su pravo prirodno bogatstvo. Izvori sa mineralnom vodom su ređi, pa ostaje pitanje zašto se ova dva, ispitana, ne eksploatišu.

                                      

Lazarevo-Bunar sa lekovitom vodom

I lekovitost „gorke vode“ iz Lazareva otkrivena je tridesetih godina prošlog veka, a već 1933. godine je flaširana i prodavana kao lekovita, preporučljiva u slučajevima raznih katara, stomačnih oboljenja, poremećene funkcije creva, kamena u žuči, malokrvnosti, raznih ženskih bolesti… Drugi svetski rat je i tu prekinuo eksploataciju. Samo je, polovinom prošlog veka, beogradska firma „Bezalko“ ponudila eksploataciju, ali nije dobila dozvolu za to.

– Mineralne vode sa ovakvim hemijskim svojstvima nema u Srbiji, to su pokazale i najnovije analize akreditovane laboratorije. Selo nema para za sledeći korak, da se utvrdi da li su zalihe dovoljne za veću eksploataciju, za pijenje i za kupanje. Ako je kapacitet kao pre, oko 300.000 litara na dan, onda smo u velikoj prilici – kaže sekretar MZ Lazarevo Goran Grahovac.

Za dalje pretrage, po procenama Lazarevljana, treba oko oko 700.000 dinara. To je veliki novac za selo, ali nije za državu. Jer, sa eksploatacijom vode, i eventualnom gradnjom banjskog lečilišta prosperirali bi svi.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve