MOR I EBRD: EKONOMSKI PAKET MERA SRBIJE NAJIZDAŠNIJI NA ZAPADNOM BALKANU, NAJUGROŽENIJA MIKROPREDUZEĆA

MOR I EBRD: EKONOMSKI PAKET MERA SRBIJE NAJIZDAŠNIJI NA ZAPADNOM BALKANU, NAJUGROŽENIJA MIKROPREDUZEĆA

Radno vreme tokom drugog kvartala ove godine u Srbiji umanjeno je za 14,8% što je ekvivalent gubitku 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom, navodi se u najnovijoj studiji koju su objavile Međunarodna organizacija rada-MOR i EBRD.

Radno vreme tokom drugog kvartala ove godine u Srbiji umanjeno je za 14,8% što je ekvivalent gubitku 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom, navodi se u najnovijoj studiji koju su objavile Međunarodna organizacija rada-MOR (International Labour Organization, ILO) i EBRD. Međutim, ponudivši najizdašniji i najopsežniji ekonomski paket među ekonomijama Zapadnog Balkana, država je uspešno uticala na zaustavljanje širenja siromaštva, navodi se u studiji.

– Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi podsticanja čuvanju radnih mesta prekinu, moglo bi doći do nezaposlenosti – upozorava studija.

Dodaje se da su u narednim mesecima najugroženiji radnici u osam sektora – trgovina na veliko i malo, smeštaj, transport, hrana i piće, uslužne delatnosti, šumarstvo i seča drveta i ratarska i stočarska proizvodnja. Prema proceni, u ovim sektorima je oko 700.000 ljudi u neposrednom riziku od gubitka posla, a to su, kako se objašnjava oni koji rade na poslovima koje karakterišu neformalnost i nesigurnost radnog odnosa, samozaposleni ili radnici u mikro preduzecima.

– Od ove radne snage, gotovo 314.000 su samozaposleni, a preko 267.000 su neformalni radnici. Mikropreduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika, najteže su pogođena krizom, jer je više od jednog od četiri potpuno prestalo s radom. Vlada je pružila izdašnu meru finansijske pomoći u obliku subvencija za zadržavanje zaposlenja, što je za mikro, mala i srednja preduzeća iznosilo oko 65% ukupnih troškova rada – navodi se.

Iako se u izveštaju podržava “gotovo univerzalna podrška i firmama i građanima” takođe se nudi pet preliminarnih preporuka za dalje mere koje bi podrazumevale: selektivniji i ciljaniji pristup, rešenja za podršku velikom broju “cirkularnih” i sezonskih radnika, ublažavanje manje vidljivih socijalnih troškova pandemije, optimizacija novog programa zapošljavanja mladih i konzistentnije i efikasnije korišćenje socijalnog dijaloga.

Merama za očuvanje radnih mesta (kroz direktnu podršku i odlaganje poreskih obaveza) umanjena je stopa siromaštva za 1,2 procentna poena u svim starosnim grupama, ali je ona ipak na pola puta od nivoa siromaštva na kojem je bila pre krize.

Kada se miksu doda i mera pomoći svim građani od 100 EUR, efekat kombinovanih mera protiv siromaštva je izuzetno snažan, pri čemu smanjujuje “relativnu stopu siromaštva na 22,9 procenata, ispod nivoa pre krize”, piše u sažetku izveštaja.

Dalje se ističe da ovaj model pokazuje da je kombinovanim efektima mera za očuvanje radnih mesta i jednokratnom movčanom pomoći svim punoletnim građanima, Srbija je uspela da snizi “Ginijev koeficijent za jedan puni bod”.

Izvor: eKapija

 

Foto: Pixabay

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve