MUŠKARCI STAROSNU PENZIJU PRIMAJU U PROSEKU 17, A ŽENE 20 GODINA

MUŠKARCI STAROSNU PENZIJU PRIMAJU U PROSEKU 17, A ŽENE 20 GODINA

Najviše staža imaju penzioneri Fonda PIO zaposlenih – muškarci 33, žene 30 godina.

 Foto: Pixabay

Najviše staža imaju penzioneri Fonda PIO zaposlenih – muškarci 33, žene 30 godina.

Posle pitanja kolika ti je penzija, drugo najčešće koje se postavlja je koliko si dugo u penziji. Ovo je utoliko pre zanimljivije ako se zna da ne odlaze svi u penziju sa prvim ispunjenim uslovom, odnosno s minimum 15 godina staža. Oni koji ne ispune uslov za starosnu i odu pre 65 godine plaćaju penale do kraja života.

Prema statističkim podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje muškarci koji su ostvarili pravo na starosnu penziju u 2021. godini imali su u proseku 32 godine staža, a žene 29, s tim da su najviše staža imali iz kategorije zaposlenih – muškarci 33, žene 30 godina.

Najmanje staža osiguranja imali su penzioneri – poljoprivrednici i to muškarci 22, a žene 19 godina. Prosečna starost penzionera iz kategorije zaposlenih bila je 64 godine za muškarce i 63 za žene. Invalidski penzioneri iz iste kategorije odlazili su u penziju sa prosečnih 55 godina – muškarci, odnosno 53 – žene.

Penzioneri muškarci koji su obavljali samostalnu delatnost prošle godine išli su u penziju sa prosečnih 65 godina, a žene iz iste kategorije sa 63. Identičan odnos je i kod poljoprivrednika. U 2021. muškarci su se u proseku penzionisali sa 65, a žene sa 63 godine. Kada je reč o godinama života do kojih je u proseku primana starosna penzija, prema podacima fonda za 2021., muškarci su je dobijali do navršenih 78 godina, a žene do 79. Posmatrano po kategorijama osiguranika, najdugovečniji su korisnici poljoprivrednih prinadležnosti koji su starosnu penziju primali u proseku do 82. godine i muškarci i žene. Penzionisani muškarci iz kategorije osiguranika zaposlenih penziju su prosečno dobijali do 78 godina, a žene do 77. Oni iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti primali su je do 75, a žene do navršene 72 godine života.

Prosečan broj godina korišćenja starosne penzije onih kojima je prestalo to pravo zbog smrti u 2021. bio je u slučaju muškaraca 17, a kod žena 20. Prema statističkim podacima Fonda PIO ne postoji značajna razlika između broja godina korišćenja starosne penzije nekadašnjih zaposlenih i poljoprivrednika. Ali podaci pokazuje da korisnici iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti znatno kraće primaju starosnu penziju muškarci – 11, a žene 12 godina.

Kada je reč o strukturi korisnika, u junu ove godine starosnu penziju primalo je 65,1 odsto, porodičnu 20,1 i invalidsku 14,8. Gledano po vrsti penzije, prosek za starosnu penziju je 33.302 dinara, za invalidsku 28.855 i za porodičnu 24.992 dinara. Zakonski zagarantovani najniži iznos penzije od 16.884,93 dinara iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti dobija nešto više od 162.000 penzionera, a 54 prima najviši iznos od 155.515,95 dinara. U junu 2022. novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica (kao jedino pravo ili pravo uz penziju) primilo je 74.818 osoba, a novčanu naknadu za telesno oštećenje 44.748 korisnika.

Izvor: Politika

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve