Najviše žalbi na firmarine

Najviše žalbi na firmarine

Foto: Pixabay

O tome kako je neophodno zvanično popisati sve takse i naknade koje privreda plaća, od lokalnog, preko pokrajinskog do republičkog nivoa, što bi bio put ka reformi neporeskih nameta i ukidanje parafiskala, govori godinama, niti su takse popisane niti su parafisklai smanjeni.

Slično se dogodilo i sa predlogom NALED-a da se propiše obaveza nadležnim organima da omoguće naplatu svih neporeskih nameta elektronskim putem na portalu eUprava.

Pored svih inicijativa, predloga i sugestija, privrednici u Srbiji plaćaju oko 2 000 parafiskalnih nameta.

Nameta u nadležnosti republičkog nivoa vlasti ima više više od 1 200 a koliko dažbina se naplaćuje na lokalu, ne zna se.

Među neporeskim dažbinama najbrojnije su takse (75 odsto ukupnog broja), iako čine samo 25 odsto ukupno naplaćenih prihoda.

Prema istraživanju koje je uradio NALED, organizacija koja se intenzivno i godinama bavi parafiskalnim nametima, od mnogobrojnih parafiskalnih nameta koje plaćaju privrednici u Srbiji, najviše primedbi imaju na firmarine.

“Firmarina i dalje ostaje jedan od čestih predmeta žalbi od strane privrednih subjekata, onih većih i naročito onih koji postoje u većem broju jedinica lokalnih samouprava, zbog toga što opet imamo jednu vrstu neujednačenosti postupanja naših gradova i opština, kažu u NALED-u.

Firmarina može biti naplaćena za isticanje firme na poslovnom prostoru, držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, kao i za držanje sredstava za igru („zabavne igre“).

Taksa se naplaćuje i firmama koji obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, zatim proizvodnjom i trgovinom na veliko duvanskim proizvodima. Takođe, firmarinu će platiti i pružaoci poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka.

Iznos firmarine nije fiksni, odnosno određuje ga lokalna samouprava na osnovu delatnosti, površine radnog prostora, zatim tehničko-upotrebne karakteristike delatnosti i slično.

Iznosi se menjaju svake godine.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve