NALED PREDLAŽE TRI PRIORITETA ZA NAREDNU VLADU SRBIJE

NALED PREDLAŽE TRI PRIORITETA ZA NAREDNU VLADU SRBIJE

Unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije i unapređenje poreskog sistema i razvoj sektora zdravstva kroz sistem eZdravstva, prioriteti su koje NALED predlaže narednoj Vladi Srbije.

Unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije i unapređenje poreskog sistema i razvoj sektora zdravstva kroz sistem eZdravstva, prioriteti su koje NALED predlaže narednoj Vladi Srbije.

Ti prioriteti izabrani su na 14. godišnjoj Skupštini NALED-a, koja je od 27. do 31. jula održana onlajn, pod sloganom “Zajedno činimo razliku”.

Na svečanom zatvaranju godišnje Skupštine NALED-a, na kojoj su uručena i priznanja “Strela”, predsednik Skupštine NALED-a Dragan Penezić rekao je da je za 77,5% članova tog udruženja priorit unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, za 76% smanjenje sive ekonomije a za 66,2% razvoj zdravstva.

Penezić je rekao da NALED predlaže Vladi da zajedno rade na uspostavljanju i razvoju različitih elektronskih sistema, kao što je eProstor za usvajanje prostornih i urbanističkih planova, eAgrar za elektronsku prijavu poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija, eRegistar neporeskih nameta, eZdravstvo kroz unapređenje IZIS-a.

– Predlažemo i proširenje sistema onlajn prijave sezonaca na druge delatnosti i omogućavanje drugih fleksibilnih oblika zapošljavanja, kao i podršku malim i srednjim preduzećima u biznis transformaciji, uvođenju bezgotovinskog i onlajn plaćanja i trgovine – kaže Penezić.

Napomenuo je da članovi NALED-a od nove Vlade očekuju i dalju podršku u saniranju ekonomskih posledica pandemije, uključujući podršku ugroženim sektorima, kao što su ugostiteljstvo, turizam i trasnport, pomoć lokalnim samoupravama, smanjenje i odlaganje plaćanja PDV-a, poreske olakšice i ukidanje PDV-a na donacije.

Poručio je da je preduslov uspeha svih ovih reformi u narednom periodu široki javno-privatni dijalog svih zainteresovnaih strana u cilju pronalaženja primenljivih i efikasnih rešenja u interesu građana i privrede.

Zahvalio je na saradnji predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, koja se na svečanom zatvaranju 14. godišnje Skupštine NALED-a obratila video porukom i naglasio da su za vreme njenog mandata ostvareni značajni rezultati.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da je i u ovim vanrednim uslovima zbog epidemije virusa korona godišnje zasedanje članova tog udruženja uspelo i da je potvrđeno da je NALED čvrst i rešen da prevaziđe sve izazove.

Naglasila je da uz članove NALED-a, važnu ulogu u ostvarenju rezultata imaju i partneri tog udruženja u državi i međunarodnoj zajednici, a video porukama su se obratili neki od predstavnika međunarodnih organizacija sa kojima NALED sarađuje, kao što su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva i drugi.
Na svečanom zatvaranju uručene su i nagrade “Strela” koje se dodeljuju za doprinos reformama kroz saradnju sa NALED-om.

Ta nagrada je uručena odlazećoj ambasadorki Izraela Aloni Fišer Kam za doprinos promociji preduzetništva, inovacija i rodne ravnopravnosti i šefu britanskog Fonda za dobru upravu u Srbiji Metjuu Džordanu za nastavak reforme katastra i ukidanje prijava za porez na imovinu.

NALED-ova “Strela” uručena je i menadžerki GIZ-ovog ORF Fonda za Srbiju Zorici Bilić, za unapređenje poslovnog okruženja i usluga za privredu i građane u lokalnim samoupravama i direktorki za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Žužani Hargitaji, za reformu inspekcija, razvoj sistema eInspektor i osnivanje Jedinstvenog kontakt centra za republičke inspekcije.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve