NALEDOVIH 27 PREPORUKA ZA SMANJENJE BIROKRATIJE

NALEDOVIH 27 PREPORUKA ZA SMANJENJE BIROKRATIJE

Kao i prethodnih godina, tako i ove, NALED je promovisao Sivu knjigu sa 27 novih preporuka koje bi trebalo da smanje nepotrebnu birokratiju i samim tim značajno poboljšaju poslovni ambijent u Srbiji. 

Kao i prethodnih godina, tako i ove, NALED je promovisao Sivu knjigu sa 27 novih preporuka koje bi trebalo da smanje nepotrebnu birokratiju i samim tim značajno poboljšaju poslovni ambijent u Srbiji.

Prilikom promocije Sive knjige, iz NALED-a su poručili da se, uz nove preporuke, nikako ne sme zaboraviti ni stalni apel privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, kao ni apel za uvođenje elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronski javni registar neporeskih nameta koji će konačno staviti tačku na parafiskalne.

Najavljena je i posebna publikacija – specijalno izdanje Sive knjige koje će staviti naglasak na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja.

Evo šta je, između ostalog, izdvojeno kao posebno važno.

NALED smatra da je Izmenama Zakona o ozakonjenju objekata iz oktobra 2018. godine postupak ozakonjenja objekata u Srbiji dodatno iskomplikovan, te da je ovo zakonsko rešenje nepravično jer omogućava nesavesnim investitorima da ozakone “divlju gradnju”, dok ozakonjenje uskraćuje savesnim kupcima nekretnina u zgradama na kojima se odstupilo od građevinske dozvole.

NALED na adresu resornog ministarstva upućuje i preporuke da se izmene pojedini članovi Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, da se pojednostavi obavljanje taksi prevoza, ukinu parafiskalni nameti u postupcima pribavljanja uslova za projektovanje i izgradnju, kao i da se uredi dostava rešenja katastra građanima na kućne adrese.

NALED je u novoj Sivoj knjizi sugerisao ukidanje pojedinih sudskih taksi kao suvišnih i izjednačavanje taksi u privrednim sporovima sa taksama za sporove pred sudovima opšte nadležnosti, jer smatra da bi se tako ukinula diskriminacija u ostvarivanju prava na sudsku zaštitu.

Takođe, sugeriše se izmena Zakona o zaštiti uzbunjivača tako da se i pravnim licima, pre svega nevladinim organizacijama, omogući da budu uzbunjivači.

U cilju efikasnijeg postupanja, ova organizacija preporučuje i uvođenje digitalne komunikacije između učesnika izvršnog postupka, kao i izmene zakona koji će omogućiti sprovođenje sudskih postupaka na osnovu elektronskih podnesaka i dokaza.

Dodatno smanjenje stopa za obračun plaćanja doprinosa i poreza na zaradu za najmanje 30 odsto, uz uvođenje progresivnog oporezivanja plata, znatno bi rasteretilo privredu, unapredilo poslovni ambijent i oslobodilo sredstva za novo zapošljavanje i investicije, smatraju u NALED-u.

U NALEDU-u kažu da je neophodno dalje smanjenje poreskog opterećenja rada kako bi se eliminisala siva ekonomija.

Smatraju i da bi trebalo razmotriti ukidanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i uvođenje Beveridžovog modela finansiranja zdravstvene zaštite, koji podrazumeva finansiranje zdravstvene zaštite iz opštih poreza, preneli su mediji.

Time će se, kažu, obezbediti zdravstvena zaštita za sve građane, bez obzira na njihov radni status.

 

Foto: NALED

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve