NAŠ GRAD, NAŠ NOVAC

NAŠ GRAD, NAŠ NOVAC

Lokalne valute, s jedne strane, odgovor su na globalizaciju a s druge podsticaj za okupljanje lokalne zajednice oko zajedničkih ideja.

Wir, ropija, berkšers, bristolska funta, sol…

Nikad čuli. Možda je vreme. Sve ovo nazivi su lokalnih valuta, odnosno valute koja se koristi na ograničenom području.

Wir u delovima Švajcarske, ropija u jednom mestu u Belgiji, berkšers u američkom gradiću u državi Masačutes, bristolska funta u Engleskoj a sol u Francuskoj.

Možda ideju, suštinu lokalne valute najbolje opisuje ona koja cirkuliše u jednom gradiću u Francuskoj- sol. Skraćeno od solidarnost.

 

 

Podstiče lokalnu ekonomiju i stvara osećaj zajedništva

 

Lokalne valute, s jedne strane, odgovor su na globalizaciju a s druge podsticaj za okupljanje lokalne zajednice oko zajedničkih ideja.

Dakle, prvo mora da postoji jak osećaj pripadnosti i zajednička želja većine stanovnika nekog mesta da svima u tom mestu bude bolje.

Konkretni korak za to jeste uvođenje lokalne valute koja onda služi da se lokalni proizvodi kupuju po nižim cenama.

Nije previše komplikovano da nastane lokalni novac (uostalom kažu da je Henri Ford reko, kad bi svi znali kako nastaje novac, izbila bi revolucija), komplikovanije je da on dobije svrhu, odnosno da uđe u upotrebu.

Što više prodavnica ili uslužnih radnji prihvati mogućnost plaćanja u lokalnoj valuti, veća je verovatnoća da će i proizvodi i usluge biti jeftiniji. Banke i bankari, koji imaju nos za dobre stvari, kad lokalna valute pusti koren, vrlo se rado uključuju.

Lokalne valute odličan su odgovor malih zajednica na globalizaciju (gde veliki jedu male a brzi one sporije) i jedan od načina da one prežive.

Smatra se da u svetu postoji oko 5000 lokalnih valuta a da u Evropi trenutno 60 gradova ili gradića imaju, pored nacionalne, i svoju lokalnu valutu.

Bristol je posebno zanimljiv jer su gradske vlasti, aktivno učestvujući u projektu, omogućile lokalnim preduzetnicima (koji opet primaju bristolsku funtu) da lokalne takse plate – bristolskim funtama.

 

 

Da li je zajedništvo idealizam

 

Na žalost, iako je ideja o zajedništvu, solidarnosti, antiglobalizaciji vrlo jaka, kad se pokuša realizacija, odnosno kako vreme prolazi, to ide teže.

Lokalne valute, osim retkih izuzetaka (švajcarski wir, gle čuda) imaju svoj rok trajanja. Jedno vreme su u opticaju a onda nestanu iz mnogobrojnih razloga.

Ipak, ideja koja ih je negde je i stvorila, a to je da se osnaži lokalna zajednica, lokalno preduzetništvo, ostaje i sigurno je da će jačati posebno u vremenima krize, koju nam opet slute.

Zato, ako ne možemo da kreiramo lokalnu valutu možda možemo više da cenimo i poštujemo zajednicu u kojoj živimo.

I da pomažemo onim čime raspolažemo. Svojim vremenom.

O bankama vremena u nekom od narednih tekstova.

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve