NBS PREDLOŽILA OLAKŠICE ZA GRAĐANE, PRODUŽEN ROK OTPLATE KREDITA

NBS PREDLOŽILA OLAKŠICE ZA GRAĐANE, PRODUŽEN ROK OTPLATE KREDITA

Građani koji imaju problem sa otplatom kredita moći će da traže reprogram od banke koji podrazumeva produžetak roka otplate kredita, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

 Foto: Pixabay

Građani koji imaju problem sa otplatom kredita moći će da traže reprogram od banke koji podrazumeva produžetak roka otplate kredita, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Narodna banka Srbije usvojila je dopunu Odluke o adekvatnosti kapitala banke i izmene Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja otplate kredita.

Novom Odlukom (dopunom Odluke o adekvatnosti kapitala banke) omogućeno je bankama da, bez uticaja na svoj kapital, građanima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće propise.

„To znači da će banka dužniku koji ima problema sa otplatom kredita moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina. U okviru ovih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja“, piše u saopštenju.

Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

Nove olakšice odnose se i produžetak otplate stambenih kredita za pet godina.

Izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju stanovništvu, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima, što znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, saopštila je Narodna banka Srbije.

„Na ovaj način je omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta Euribor stope u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita“, navodi NBS.

NBS navodi da propisi nisu obaveza za banku već mogućnost da olakšaju klijentima uslove otplate.

„Iako je reč o mogućnosti, ne i obavezi za banku, ovim propisom je Narodna banka Srbije kreirala takav okvir u kojem su banke podstaknute da građanima kojima je to zaista potrebno izađu u susret i u zajedničkom interesu ugovornih strana pomognu dužnicima da lakše izmire svoja dugovanja“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Nova ekonomija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve