NEREŠENI ODNOSI RUINIRAJU IMOVINU

NEREŠENI ODNOSI RUINIRAJU IMOVINU

Posle višedecenijskog propadanja, nazire se rešenje za popularno zrenjaninsko izletište i ugostiteljski objekat Motel Šumice.

Posle višedecenijskog propadanja, nazire se rešenje za popularno zrenjaninsko izletište i ugostiteljski objekat Motel Šumice.

Grad Zrenjanin pokrenuo je proceduru preuzimanja prava vlasništva nad objektom i nad nekoliko parcela od države, bez naknade.

Izletište i zgrada Motela, naime, imaju nekoliko vlasnika, od koji se nijedan nije poduhvatio dovođenja devastiranih delova u funkcionalno stanje.

Nerešeni imovinsko-pravni odnosi i u slučaju izletišta ali i u mnogim drugim slučajevima, glavni su razlog propadanja.

Postupak vraćanje bar dela velikog prostora od više od 10 hektara, tek je prvi korak ka uređenju zelene oaze na obodu grada, kojom se retko koji grad može podičiti.

Upućeni tvrde da će proces trajati i da će biti skup, pa će biti zanimljivo na koji način će grad na kraju rešiti problem.

Kompleks je sadašnji izgled dobio regulacijom Begeja, 70-tih godina prošlog veka, s tim što je ugostiteljski objekat izgrađen skoro deceniju ranije.

Izletište je tada zamišljeno kao prvi veliki izlazak Zrenjanina na reku.

Do njega je trebalo da vodi šetalište uz Begej, koje bi vodilo od samog centra grada do veštački napravljenog ostrva.

Motel nije jedini objekat koji je skoro propao zbog nerešnih imovinsko-pravnih odnosa. Kad se ne zna čije je, onda to vrlo brzo postane ničije.

Jedan od primera jeste i zgrada stare Robne kuće u Zrenjaninu. Sudski proces između onih koji su je u vlasništvo dobili kroz postupak restitucije i onih koji veruju da su joj vlasnici postali kroz proces privatizacije, traje duže od jedne decenije a objekat, inače pod zaštitom države kao spomenik kulture, neumitno propada.

Sličan problem postoji i kod Pinove vile, takođe spomenika kulture.

Pinova vila je još bizarniji primer, jer su, prema onome što se moglo čuti, vlasnici spremni da spor okončaju, ali viša sila u obliku države i suda, još nije pronašla način kako da se višedecenijski problem reši a propadanje, ako je to uopšte više moguće, reši.

Postupak vraćanja izletišta i ugostiteljskog objekta čuvenog Motela, od najave da će se to dogoditi do odluke da se dogodi, trajalo je sedam godina. Ostaje da se vidi koliko će trajati proces vraćanja prostora u poptuno funkcionalno stanje. Od čišćenja kanala koji ostrvo okružuju, preko izgradnje novog objekta.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve