NOVA VLADA PRAVI PLAN ZA UŠTEDU STRUJE – NAJAVLJENI DRASTIČNI POPUSTI ZA ŠTEDIŠE

NOVA VLADA PRAVI PLAN ZA UŠTEDU STRUJE – NAJAVLJENI DRASTIČNI POPUSTI ZA ŠTEDIŠE

Nova Vlada će uskoro napraviti plan da oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, na primer, septembar na septembar, imaju drastične popuste na cenu električne energije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto; Pixabay 

Nova Vlada će uskoro napraviti plan da oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, na primer, septembar na septembar, imaju drastične popuste na cenu električne energije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je dodao da će građani o tome biti obavešteni za mesec dana.

Tokom obraćanja na kojem je predstavio ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije, Vučić je ponovio i da u Srbiji nisu planirana isključenja struje.

– Ali onima koji sami budu štedeli daćemo dodatni popust, kakav nisu očekivali – rekao je Vučić.

Naveo je i da Srbija danas troši mnogo više struje nego pre 5 ili 7 godina i da “skuplje košta ono što mi proizvodimo od onog što građani plaćaju”.

– Radi nam Bor i Železara. Ljudi troše mnogo više struje. Građanin plaća 41 EUR po megavat satu. Proizvodna cena struje kod nas je oko 57 EUR po megavat satu. Nas skuplje košta ono što proizvodimo nego što dajemo građanima. Nama fali 20 gigavat sati, i uvek nam je falilo. Uvek smo morali da uvozimo, i na dan kada nam fali 20 gigavat sati, mi to moramo da kupimo. Cena struje je do skoro bila 100 EUR na tržištu. Kada kupujemo po 100 EUR mi krvarimo dnevno 2 mil EUR. A cena je sada u Srbiji 700 EUR. Mi onda dnevno gubimo 20 mil EUR. Sada bismo davali 600 mil EUR mesečno – rekao je Vučić.

Kaže da je državi jeftinije da plati 57 EUR po megavatu, koliko nas košta proizvodnja struja iako se prodaje građanima za oko 41 EUR.

– Pa uz te popuste neka košta i 100 EUR po megavatu, to je jefinije nego da uvozimo struju kada bude koštala 1.000 EUR po megavatu – dodao je on.

– Želimo da građani ne osete ništa i da to bude na dobrovoljnoj bazi, a da može da uštedi i da mu račun, na primer, umesto 4.000 dinara bude 3.000 dinara – naveo je Vučić.

Tako ćemo da zaradimo jer ćemo manje da uvozimo, dodao je.

Takođe je rekao da je važno da se što pre obezbedi mazut, dodavši da je Srbija uspela sa Kinezima da obezbedi najmanje milion, a možda i dva miliona toga indonežanskog uglja, da bi mogle termolektrane sve vreme da rade.

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve