NOVI PORESKI ZAKONI, EKOLOŠKA TAKSA, NOVA CENA MINIMALNOG RADA…

NOVI PORESKI ZAKONI, EKOLOŠKA TAKSA, NOVA CENA MINIMALNOG RADA…

Prvog dana 2020. godine na snagu su stupili novi zakoni, uredbe, različitia nova pravila u poslovanju.

Prvog dana 2020. godine na snagu su stupili novi zakoni, uredbe, različitia nova pravila u poslovanju.

Evo pregleda najvažnijih na stranicama Virtuelnog inkubatora.

 

 

Podsticaji zapošljavanju

Smanjena je stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca sa dosadašnjih 12 na 11,5 odsto. Zbirna stopa doprinosa za PIO iznosiće 25,5 umesto dosadašnjih 26 odsto.

Od obaveze plaćanja doprinosa za PIO do čak 70 odsto oslobođeni će biti poslodavci koji zaposle kvalifikovano novozaposleno lice. Oslobađanje važi do 31. decembra 2022. godine.Predviđene su olakšice u vidu smanjenja osnovice doprinosa po osnovu zarade za novonastanjena lica koja zasnuju radni odnos s domaćim poslodavcem

Produžen je rok za korišćenje dosadašnjih poreskih olakšica za novozaposlena lica, do 31. decembra 2020. godine.

 

 

Izmene u Zakonu o izvršenju

Od 1. januara 2020. godine počela je i primena novih odredaba Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Između ostalog, zakonskim novinama uvedeni su limiti zabrana izvršenja na plati, zaradi i penziji.

Uvodi se i elektronsko nadmetanje za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, elektronska oglasna tabla, a posebno su pooštrena pravila o postupanju javnih izvršitelja i njihova odgovornost.

 

 

Konačno investicioni fondovi

Zakon o alternativnim investicionim fondovima primenjivaće se od 19. aprila, a donosi nove mogućnosti finansiranja malih i srednjih preduzeća u vidu “crowdinvesting”-a, odnosno grupnog finansiranja kroz koje veći broj investitora ulaže manje sume novca.

Od 1. jula kreće primena Zakona o javnim nabavkama koji bi trebalo da donese efikasnije sprovođenje postupaka javnih nabavki, smanjenje troškova i administrativnog opterećenja i naručioca i ponuđača kao i veće učešće malih i srednjih preduzeća u postupcima javnih nabavki…

 

 

Novine i za paušalce

Nova pravila očekuju i paušalne preduzetnike.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ukinute su grupe paušalaca i proširen je spisak onih koji mogu da postanu paušalci. Način oporezivanja menja se za 14 delatnosti.

Od 15. januara poreska rešenja paušalci će dobijati unapred, elektronski, pa će tako znati koliki im je porez za celu godinu. Za pojedine biće i dodatnih olakšica.

 

 

Unapređene fiskalne kase

Politika je najavila uvođenje tehnički unapređenih fisklanih kasa. Te, takozvane onlajn kase, će putem interneta stalno biti povezane sa Poreskom upravom. Tako će biti uspostavljena bolja kontrola nad sveukupnim prometom.

Kako je pisala Politika, procena je da jedna ovakva kasa sa operativnim sistemom, softverom, instaliranjem i internet vezom, košta najmanje 500 evra.

 

 

Ekološka taksa

Pravna lica i preduzetnici od 1. januara plaćaće ekološku taksu.

Uredbom Vlade Srbije utvrđeni su kriterijumi po kojima se određuje iznos ekološke takse.

Posle burne reakcije u javnosti, iz uredbe je povučena obaveza fizičkih lica da plaćaju eko taksu ali obaveza je ostala za privredne subjekte.

 

 

Povećan minimalac

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, od 1. januara iznosi 172,54 dinara (neto), po radnom času. Ta cena će važiti u periodu od januara do decembra 2020. godine.

Minimalna cena rada iznosi od 27.606,40 dinara do 31 747,36 dinara u odnosu na broj radnih sati u jednom mesecu.

Nova minimalna cena rada uvećana u odnosu je u odnosu na prethodnu za 11,1 odsto.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve