O ČEMU ĆE SVEDOČITI DIREKTORI FEJSBUKA, GUGLA, AMAZONA I EPLA

O ČEMU ĆE SVEDOČITI DIREKTORI FEJSBUKA, GUGLA, AMAZONA I EPLA

Šefovi najvećih tehnoloških firmi Fejsbuka, Gugla, Amazona i Epla će svedočiti pred američkim Kongresom, koji nastoji da utvrdi tržišnu moć ovih kompanija.

Šefovi najvećih tehnoloških firmi Fejsbuka, Gugla, Amazona i Epla će svedočiti pred američkim Kongresom, koji nastoji da utvrdi tržišnu moć ovih kompanija, saznaje Politico.

Fejsbukov Zakerberg, Guglov Pičai, Amazonov Bezos i Eplov Kuk moraće da svedoče protiv optužbi da njihove kompanije nanose štetu potrošačima nepravednim gušenjem konkurencije na tržištu.

Očekuje se da će Kongres ispitati Bezosa o tome da li je advokat Amazona slagao Komisiju za pravosuđe prošlog leta svedočeći da Amazon ne koristi podatke koje prikuplja od posrednika (third-party vendors) za pokretanje konkurentskih proizvoda na svojoj platformi.

Amazon je još tada negirao ove optužbe rekavši da svedočenje nije bilo „namerno pogrešno“.

Tako će osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg morati da opravda činjenicu da je preuzimanjem Instagrama i Vocapa, Fejsbuk postao previše dominantan na području društvenih mreža.

Poslanici su izrazili zabrinutost da je Fejsbuk na jedinstvenom položaju da duplira, kupi ili na drugi način uguši bilo kakvu konkurenciju.

Šef Epla, Tim Kuk, moraće da razjasni zašto programeri i proizvođači aplikacija za mobilne telefone moraju da daju 15 do 30 procenata svoje prodaje Eplu.

Glavni izvršni direktor Gugla, Sundar Pičai, moraće da svedoči o monopolu njegove kompanije na internet pretraživačima.

Kritičari kompanije dugo su je optuživali da favorizuje sopstvene usluge u potrazi, na štetu svojih konkurenata i potrošača koji traže mape, video zapise ili druge usluge koje Gugl takođe pruža.

Sva četiri izvršna izvršna direktora svedočiće zajedno putem video-konferencije, dok će zakonodavci sudstva prisustvovati kako virtuelno tako i lično kao deo „hibridnog“ formata, rekli su viši pomoćnici sudstva.

Odlučeno je da će direktori svedočiti zajedno, iako su neke grupe koje su ranije kritikovale ove tehnološke gigante zatražile od pododbora da četvorica izvršnih direktora svedoče pojedinačno, a ne kao jedna grupa, izražavajući zabrinutost da će format otežati postavljanje detaljnih pitanja, kao i da će olakšati rukovodiocima da izbegnu teška pitanja.

Kombinovana vrednost ovih kompanija je nekih pet biliona dolara i ovo saslušanje biće prvi put da sva četiri tehnološka giganta svedoče zajedno, a ujedno će biti i prvo saslušanje ikada za najbogatijeg čoveka na Zemlji, Džefa Bezosa.

Izvor: Nova ekonomija

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve