OBJAVLJENE PREPORUKE ZA SMANJENJE POTROŠNJE ELEKTRIČNE I TOPLOTNE ENERGIJE

OBJAVLJENE PREPORUKE ZA SMANJENJE POTROŠNJE ELEKTRIČNE I TOPLOTNE ENERGIJE

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

 Foto: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

U okviru preporuka za državna preduzeća i javne ustanove navedeno je treba da sačine plan uštede potrošnje, dok je EPS-u preporučeno da stimuliše štednju električne energije kroz razmatranje odobravanja dodatnog popusta na računu za električnu energiju kupcima koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Takođe, toplane treba da razmotre optimizaciju datuma početka grejne sezone i aktiviranje kogenerativnih postrojenja za proizvodnju električne energije.

EPS-u je preporučeno i da izvrši optimizaciju početka rada TE-TO, da dodatno istraži mogućnost primene drugih modela za nabavku električne energije i uglja i da EPS I EDS olakšaju procedure za priključenje kupaca-proizvođača na elektroenergetsku mrežu.

Preporuka je i da EPS postane vlasnik 100% ili većinski suvlasnik (preko 50%) projekata izgradnje elektrana na obnovljive izvore energije, kroz inciranje pokretanja postupka izbora strateških privatnih partnera za izgradnju elektrana koje koriste OIE.

Za opštine i gradove je između ostalog predloženo je smanjenje javne rasvete za 33%, ograničenje rasvete bilborda i svetlećih reklama, ograničenje novogodišnjeg osvetljenja od 15. decembra do 15. januara i druge mere.

Predlogom je definisano smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za 15% u odnosu na isti period 2021/2022. organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredu koji treba da obezbede isključenje osvetljenja nakon radnog vremena u prostorijama u kojima niko ne boravi, ali da imaju temperaturu najviše do 20 stepeni C, sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

Za zaposlene u organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi je predloženo da ne koriste osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, da koriste stepenice umesto lifta kao i da štampaju samo potrebna dokumenta u neophodnom broju kopija i da po završetku rada isključe sve računare, štampače i druge uređaje.

Preporuke domaćinstvima

Predlozi preporuka za domaćinstva odnose se na racionalnije korišćenje, pre svega, električne energije. Uz već opšte poznate mere uštede poput korištenja LED svetiljki i puštanje veš mašine kada je puna, predloženo je i sledeće:

  • korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60°C;
  • ostavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbedio optimum u potrošnji;
  • za slučaj da se sedi i duže boravi ova temperature treba da bude od 20 do 21°S,
  • za prostor u kome spavamo 18°S,
  • za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tokom dana niko ne boravi 16°S, a u slučaju dužeg odsustva 10°S.

 

Takođe, jedan od predloga preporuka jeste i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje OIE sa ciljem smanjenja potrošnje.

Detaljniji podaci i predlozi preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije mogu se pogledati ovde.

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve