OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA UNIJE POSLODAVACA SRBIJE O MINIMALNOJ CENI RADA

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA UNIJE POSLODAVACA SRBIJE O MINIMALNOJ CENI RADA

Tokom jula, Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Republici Srbiji.

Tokom jula, Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Republici Srbiji. Pregovori sa sindikatima otpočinju tokom avgusta, obzirom da se u septembru u okviru Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije razmatra visina minimalne cene rada za 2020. godinu

Dobijeni rezultati pokazuju da se stavovi poslodavaca u velikoj meri razlikuju i dok privrednici iz sektora tekstilne industrije i trgovine smatraju da nema osnova za rast minimalne cene rada, poslodavci iz prerađivačkog sektora smatraju da „minimalac“ treba povećati, ali za onaj procenat za koji budu rasterećeni poreza i doprinosa na zarade. Prostora za rast zarada ima najviše kod poslodavaca koji poslovnu delatnost obavljaju u Beogradu ili na teritoriji AP Vojvodine, dok je najmanje očekivan rast zarade kod poslodavaca u Istočnoj i Južnoj Srbiji gde svega 10% anketiranih poslodavaca smatra da je moguće povećati minimalnu cenu rada.

Prema dobijenim odgovorima 46% anketiranih privrednika je zauzelo pozitivan stav prema rastu minimalne cene rada od čega 22% uslovljeno umanjenjem poreza i doprinosa ili uvećanjem neoporezivog dela zarade. Pozitivan stav su u najvećoj meri zauzeli privrednici iz sektora mikro i malih privrednih društava dok je svega 30% velikih i srednjih kompanija pozitivno ocenilo rast “minimalca”, najviše stranih investitora. Predloženi iznosi minimalne cene rada se kreću u rasponu od 160 do 300 dinara po radnom času, ali je najveći broj privrednika predložio rast od 10% uz poreske olakšice koje očekuju.

Detaljnije informacije i kompletno istraživanje možete pogledati u publikaciji “Minimalna cena rada-Stavovi poslodavaca”.

Izvor: Unija poslodavaca Srbije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve