OD DANAS NOVA CENA STRUJE ZA DOMAĆINSTVA

OD DANAS NOVA CENA STRUJE ZA DOMAĆINSTVA

Građani Srbije od danas će plaćati električnu energiju po višim cenama. Agencija za energetiku dala je krajem jula saglasnost Elektroprivredi Srbije (EPS) na novi cenovnik, po kome je cena kilovat-sata za domaćinstva uvećana za 6,5 odsto.

 Foto: Pexels

Građani Srbije od danas će plaćati električnu energiju po višim cenama. Agencija za energetiku dala je krajem jula saglasnost Elektroprivredi Srbije (EPS) na novi cenovnik, po kome je cena kilovat-sata za domaćinstva uvećana za 6,5 odsto.

Tako će prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznositi 8,144 din/kWh bez poreza i taksi.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjuje se od 1. septembra 2022. godine, navela je Agencija u svojoj odluci.

Ovo poskupljenje znači da će domaćinstvo koje troši prosečnih 460 KWh mesečno ubuduće dobijati račun za struju veći za oko 300 dinara.

„Bez obzira na sve havarije iz prethodnog perioda koje su zadesile EPS, cena mora da bude veća. Posebnu pažnju treba obratiti na potrošače koji su socijalno ugroženi, gde bi im se omogućilo subvencionisanje u skladu sa njihovim mogućnostima i potrebama“, kaže za Biznis.rs stručnjak za energetiku Nenad Jovanović.

Naš sagovornik smatra da je povećanje cene struje u ovom iznosu neodrživo, što se podudara sa predloženom korekcijom od strane Fiskalnog saveta.

Kako bi se podstakla štednja energije, od predsednika Srbije stigla je inicijativa da se nagrade građani koji budu imali manju potrošnju u odnosu na prethodni period.

Značajan udarac za velike potrošače u privredi

Nakon sednice Vlade Srbije održane u utorak stigao je i očekivani predlog nove cene struje za privredu. U zaključku o ceni električne energije kupcima na komercijalnom tržištu od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine, vlada je preporučila EPS-u da sa ovim kupcima ugovore o snabdevanju zaključuje po jedinstvenoj ceni od 95 evra/MWh bez PDV-a.

Usvojeni zaključak obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata, saopšteno je iz Vlade Srbije, ali su stručnjaci za energetiku još ranije upozoravali na efekte ovog povećanja.

„U privredi će delatnosti biti pogođene u nivou kojim je njihov proizvod opterećen korišćenjem struje. Za velike elektroenergetske potrošače ovo će biti značajan finansijski udarac. Teško da će kompanije strukturu cene formirati na račun svog profita, tako da će se povećanje troškova proizvodnje preliti na finalnu cenu koja će opteretiti potrošače, što će svakako pogurati inflaciju“, ocenjuje Nenad Jovanović.

U istom danu kada je predloženo da poskupi struja za privredu, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je da je donelo predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva. Cilj je da se omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je ministarstvo.

Ekonomista Saša Đogović u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da su nas u ovu situaciju, pre svega, dovele unutrašnje slabosti koje su izašle na videlo zbog grešaka rukovodstva EPS-a.

„Umesto da imamo dovoljno struje za nas, pa i za izvoz, prinuđeni smo na uvoz po berzanskim cenama, gde se za nabavku struje troše sredstva iz budžeta koji se puni najviše akcizama za gorivo. To na kraju finansiraju građani“, zaključuje Đogović.

Izvor: Biznis.rs

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve