OD MARTA 2021. POČINJE PROVERA IMOVINE POLITIČARA, PRIVREDNIKA I GRAĐANA

OD MARTA 2021. POČINJE PROVERA IMOVINE POLITIČARA, PRIVREDNIKA I GRAĐANA

Imovina političkih funkcionera, privrednika i “običnih” građana biće “na skeneru” od marta sledeće godine po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu.

Imovina političkih funkcionera, privrednika i “običnih” građana biće “na skeneru” od marta sledeće godine po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, pišu beogradske Večernje novosti.

Po saznanjima tog lista, za “lov” na nelegalnu imovinu biće zadužen poseban sektor Poreske uprave, koji je već formiran, a u koji će eksperte delegirati, između ostalih, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Narodna banka Srbije i Agencija za borbu protiv korupcije.

Pravna lica koja ne dostave tražene podatke posebnoj jedinici Poreske uprave, mogu biti sankcionisana od 100.000 do dva miliona dinara, a fizičkim licima koja ne čuvaju kao profesionalnu tajnu podatke do kojih su došla u postupku utvrđivanja imovine i posebnog poreza, preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

U Ministarstvu pravde su za Novosti kazali da očekuju da će svi organi uključeni u sprovođenje tog zakona biti spremni za njegovu “potpunu i doslednu primenu u skladu s rokovima”.

Na udaru tog zakona biće oni za koje se posumnja ili utvrdi da, za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku veću od 150.000 EUR između uvećanja imovine i prijavljenjih prihoda.

Ko će biti proveravan, biće utvrđeno godišnjim smernicama koje donosi direktor Poreske uprave na osnovu analize rizika, ili po prijavi građana ili neke institucije.

Zakonom je predviđeno da se poreskom stopom od 75% oporezuje nezakonito stečena imovina koja predstavlja razliku između prijavljenih prihoda i uvećane imovine čije poreklo to lice ne može da dokaže.

Izvor: eKapija

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve