OD POČETKA SUKOBA, U SRBIJI RADNO ANGAŽOVANO 6.500 RUSA

OD POČETKA SUKOBA, U SRBIJI RADNO ANGAŽOVANO 6.500 RUSA

Od početka sukoba u Ukrajini u Srbiju je stiglo više od 17.000 Rusa i Ukrajinaca, od kojih je 6.500 dobilo radnu dozvolu i prijavilo se da radi u zemlji.

 Foto: Pexels

Od početka sukoba u Ukrajini u Srbiju je stiglo više od 17.000 Rusa i Ukrajinaca, od kojih je 6.500 dobilo radnu dozvolu i prijavilo se da radi u zemlji.

Oko 3.500 državljana Rusije dobilo je boravak u Srbiji „po osnovu spajanja s porodicom, a njih 1.800 u procesu je dobijanja radne dozvole”, otkrila je nedavno premijerka Ana Brnabić. Ipak, o tome koliko je naših građana otišlo da radi u Rusiju otkako je počela kriza, država nema preciznih podataka.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje potvrđuju za „Politiku” da nisu posredovali u zapošljavanju domaćih državljana u Rusiji, ni u ovoj godini, a ni u 2021. U Ministarstvu za rad ne odgovaraju na pitanje koje smo im nedavno uputili, ali prema ranije dostavljenim podacima, tokom 2021. u inostranstvu se posredstvom licenciranih agencija zaposlilo oko 1.100 državljana Srbije, od kojih 900 u Rusiji, dok agencije nisu posredovale u zapošljavanju u Ukrajini.

Ipak, prema procenama Privredne komore Srbije okvirno do 5.000 radnika iz Srbije radno je angažovano u Rusiji, ali se zbog aktuelne situacije u vezi sa Ukrajinom, određen broj vraća u našu zemlju. Najviše njih radi na visokogradnji, kao i izgradnji gasovoda, i mahom su traženi mašinci i građevinci različitog stepena obrazovanja.

Kada je reč o angažovanju Rusa u Srbiji, filijale Nacionalne službe državljanima Ruske Federacije izdale su u 2021. godini 1.364 dozvole za rad, a u prvoj polovini ove godine oko 2.500. Nadležni dodaju da nemaju precizne informacije o poslovima na kojima su građani iz Rusije angažovani kod nas, ali navode da veliki broj ruskih državljana radi kao IT stručnjaci.

To potvrđuje i Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu politiku, jer oni imućniji dolaze u Srbiju da bi nastavili da rade za zapadne kompanije.

– Neki od njih osnivaju firme, zbog čega moraju da iznajme stanove, pa deo primanja su prinuđeni da troše ovde. Tako da, ekonomski gledano, to i nije tako loše za nas, jer nam se povećava promet i obrti sredstava u lokalu – podseća Rajić. Napominje da to ipak ne važi za većinu izbeglih iz Rusije i Ukrajine.

– Ima dosta običnog sveta, proste radne snage, a to se posebno odnosi na Ukrajince kod kojih je situacija drugačija. Oni su pobegli od rata i ovde će nešto, bilo šta, morati da rade, da zarade za goli život. Dobro će doći našim manjim firmama, jer ionako vape za radnicima. Dobiće šansu da zaposle i te ljude. Da angažuju strance ionako im nije problem, jer u Beogradu već neko vreme radi više od 10.000 stranih državljana iz arapskih zemalja, Avganistana, Pakistana, Turske… – objašnjava Rajić.

Inače, ukrajinski radnici su ranije masovno prelazili da rade po Evropi, uglavnom građevinske poslove. Kod nas je dolazilo dosta kapetana brodova i dizaličara iz Ukrajine, jer su bili jeftinija radna snaga od naših radnika takvog profila, priseća se Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

Izvor: Politika

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve