OD VOĆNJAKA PREKO KITNIKEZA DO MATURSKE VEČERI

OD VOĆNJAKA PREKO KITNIKEZA DO MATURSKE VEČERI

Zahvaljujući sredstvima iz programa “Da se lakše diše” u školi u Novom Miloševu podignut je voćnjak u kom preovladavaju dunje ali ima i višanja.

Kada su se pre četiri godine članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga odlučili da deo sredstava iz programa “Da se lakše diše” dodele osnovnoj školi “Dr Đorđe Joanović” u Novom Miloševu znali su da rade dobru stvar. Ali, koliko će to sreće i zadovoljstva ali i koristi u svakom smislu doneti učenicima ove škole verovatno nisu mogli da naslute.

Zahvaljujući sredstvima iz programa “Da se lakše diše” u školi u Novom Miloševu podignut je voćnjak u kom preovladavaju dunje ali ima i višanja.

Posle dve godine, prve dunje u voćnjaku donele su plod a posle četiri, odnosno ove godine, završile su u džemu, slatkom i kitnikezu.

Sve zahvaljujući nastavnici biologije Vidici Štetin i njenim zaintresovanim i vrednim đacima.

– U dvorištu škole imamo voćnjak „Dunjik“ koji smo pre četiri godine zasnovali zahvaljujući donaciji Zrenjaninskog poslovnog kruga. U voćnjaku ima najviše dunja i višanja. Kako su dunje poslednje dve godine lepo rodile, odlučili smo da od njih zajedničkim radom i snagama skuvamo džem, slatko i napravimo kitnikez. Inače se trudimo da voćnjak sami održavamo, jer je i to biologija na delu. Đaci rade u voćnjaku ono što je primereno njihovom uzrastu, kaže nastavnica biologije u OŠ „Dr Đorđe Joanović“.

Nastavnica Štetin veruje da se najbolje uči na primerima.

– Đaci vole da izađu napolje, vole prirodu, uče se da rade u voćnjaku. Rade ono što je primereno njihovom uzrastu i veštinama. Kako su dunje dobro rodile, a doneli smo malo i od kuće, odlučili smo da ih pretvorimo u nešto korisno. Svi se angažujemo i oko skupljanja i oko branja, onda ljušćenja, sečenja, kuvanja. Đaci nauče i procese i osećaju se korisni a svi se lepo i družimo. I vide da ni nastavnici nije strano da se isprlja i da zasuče rukave, kaže Štetin.

Učenici ove škole prave i pekmez od divljeg šipurka koji sami prikupe i prerade.

Sakupljaju i papir i plastiku, sve što se može reciklirati a lokalno preduzeće spremno da otkupi.

Novcem prikupljenim na sve ove ali i druge načine, finansiraju matursko veče ili dotiraju ekskurzije onim svojim drugarima koji ne mogu sami da ih plate.

Od voćnjaka do maturske večeri napravljeno je nekoliko koraka a napravili su ih ljudi koji žele da učine nešto dobro za zajednicu.

 

 

 

 

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve