OGRANCI STRANIH KOMPANIJA U SRBIJI PRIHODOVALI VIŠE OD 2 MLRD EUR

OGRANCI STRANIH KOMPANIJA U SRBIJI PRIHODOVALI VIŠE OD 2 MLRD EUR

U 2021. godini u Srbiji je poslovalo 328 preduzeća koja su registrovana kao ogranci velikih kompanija, mahom iz inostranstva. Od tog broja, njih 219 ostvarilo je pozitivnu dobit na kraju godine, 128 ih je poslovalo sa gubicima, dok je jedno bilo “na nuli”.

 Foto: Pixabay

U 2021. godini u Srbiji je poslovalo 328 preduzeća koja su registrovana kao ogranci velikih kompanija, mahom iz inostranstva. Od tog broja, njih 219 ostvarilo je pozitivnu dobit na kraju godine, 128 ih je poslovalo sa gubicima, dok je jedno bilo “na nuli”.

Ukupan prihod ogranaka stranih firmi u Srbiji dosegao je tokom prošle godine 248,78 milijardi dinara, odnosno oko 2,12 mlrd EUR, prema podacima kojima raspolaže bonitetna kuća CompanyWall.

Kada je reč o dobiti, koja ipak preciznije govori o rezultatima njihovog poslovanja, pomenutih 219 dobitaša ostvarilo je ukupno oko 29,54 milijardi dinara dobiti, dok je 128 gubitaša ostvarilo minus od približno 15,3 milijarde, čineći konačnu dobit ovih preduzeća od oko 14,2 milijarde dinara.

Zakonom o privrednim društvima ogranak je definisan kao izdvojeni organizacioni deo privrednog društva na teritoriji Republike Srbije preko koga društvo obavlja delatnost u skladu sa zakonom. Ogranak zapravo nema svojstvo pravnog lica, nego “u pravnom prometu istupa u ime i za račun stranog privrednog društva”. Baš zato za obaveze prema trećim licima koje nastanu u njegovom poslovanju odgovara privredno društvo iz inostranstva koje je osnovalo ogranak, a ne sam ogranak.

Ogranci su jasno definisana preduzeća, sa delatnostima koja mogu biti različita od delatnosti matičnih kompanija. Matične kompanije iz inostranstva zato u svakom trenutku garantuju svojim kapitalom za obaveze koje dospevaju ograncima, što nije slučaj kada su u pitanju predstavništva.

– Za razliku od ogranka, predstavništvo može samo da zastupa stranu kompaniju. Ono nema pravo čak ni da potpisuje ugovore, osim ako nema posebna ovlašćenja, pa pre služi kao “prezentacija” te firme i za uspostavljanje važnih kontakata. Postoji još i opcija registrovanja preduzeća u slobodnim zonama, što takođe čine mnoge strane kompanije, jer onda dobijaju posebne poreske povlastice – objašnjava za Biznis.rs ekonomista Mahmud Bušatlija.

Od svih ogranaka stranih kompanija u Srbiji, na kraju 2021. godine po rezultatima iz godišnjih finansijskih izveštaja najveći prihod ostvarilo je kinesko preduzeće China Railway International LTD Ogranak, sa 27 milijardi dinara, dok je prvi po dobiti turski Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi ve Ticaret A.S. Ogranak sa 5,24 milijarde dinara (na drugom mestu po dobiti opet je China Railway).

– Primetno je da su u samom vrhu organci velikih kompanija koje se bave građevinom, iz Kine, Azerbejdžana, tu je i američki Bechtel. Građevinska industrija inače donosi dosta novca, a kod nas su radovi dosta skupi, pa se to odražava i na njihovu dobit. Ovi ostali, koji se bave preprodajom robe, već ne beleže tako dobre rezultate – komentariše Bušatlija.

Njegove reči potkrepljuje i činjenica da je na našoj listi od 20 ogranaka, koji su imali najveći promet, čak 19 preduzeća pripada građevinskoj industriji i inženjersko-konsultantskom izvođenju, a samo jedna ima izričito drugačiju delatnost – italijanska Conceria Pasubio SPA Ogranak, koja se bavi štavljenjem kože i u našoj zemlji ima sedište u Šapcu.

Od ukupnog broja ogranaka, čak 197 bavi se delatnostima koje pripadaju građevinskoj industriji i inženjersko-konsultantskim radovima, a zanimljivo je da se računarskim programiranjem bavi 26 preduzeća-ogranaka.

Što se tiče zemalja porekla matičnih kompanija, njih zaista ima iz svih delova planete – Kine, Azerbejdžana, Turske, SAD, Rusije, Australije, Italije, ali i zemalja regiona, kao što su Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Bosna i Hercegovina (nekoliko firmi iz Republike Srpske).

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve