OSOBE SA INVALIDITETOM TEŠKO DO POSLA, DOBRI PRIMERI POMAŽU

OSOBE SA INVALIDITETOM TEŠKO DO POSLA, DOBRI PRIMERI POMAŽU

Prema podacima zrenjaninske filijale, 11 poslodavaca koristilo je mogućnost subvencionisanja zarada za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Na teritoriji koju pokriva filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu nalazi se 624 osobe sa nekim vidom invaliditeta, od toga 427 u samom gradu.

 

U toku ove godine njih 9 je zaposleno preko aktivnih mera službe, a 30 ih je bilo angažovano kroz sedam javnih radova.

 

Obuke koje je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje pohađalo je 15 nezaposlenih osoba sa invaliditetom. Njih 5 prošlo je obuku za knjigovođu, 5 za izrađivača obuće i 5 za kozmetičare.

 

Prema podacima zrenjaninske filijale, 11 poslodavaca koristilo je mogućnost subvencionisanja zarada za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 

Osobe sa invaliditetom spadaju u kategoriju teško zapošljivih radnika.

 

Zrenjaninska fabrika čarapa “Imsaplet”, pre četiri godine zaposlila je jednog radnika sa invaliditetom.

 

Na ovaj smo se korak odlučili zbog zakonske obaveze, kaže Emil Šarvari, direktor “Imsapleta”. Naime, na 20 zaposlenih, a mi imamo 30 radnika, dolazi obaveza zapošljavanja jedne osobe sa invaliditetom. Radnik kog smo zaposlili pre četiri godine, i danas je deo našeg kolektiva. U međuvremenu smo zaposlili još jednog radnika koji pripada ovoj kategoriji. Naše iskustvo je odlično, u pitanju su vredni, posvećeni radnici, ističe Šarvari i dodaje da planiraju da zaposle još radnika koji spadaju u kategoriju osoba sa invaliditetom.

 

Da podsetimo, kako bi se teško zapošljive kategorije zaposlile, uvedeni su podsticaji za poslodavce, u vidu olakšica na njihove zarade.

 

Poslodavci treba da imaju u vidu, da je Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom (član 24.) predviđena je obaveza:
• zapošljavanja jedne osobe sa invaliditetom za poslodavca koji ima 20 do 49 zaposlenih
• zapošljavanje dve osobe sa invaliditetom za poslodavca koji ima 50 i više zaposlenih
• zapošljavanje još jedne osobe sa invaliditetom na svakih 50 zaposlenih

 

Novoosnovani poslodavac nema obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom u periodu od 24 meseca od dana osnivanja.

 

Poslodavci koji angažuju osobe sa invaliditetom, mogu očekivati olakšice u vidu:
• oslobođenja od plaćanja poreza iz zarade tog zaposlenog;
• oslobođenja od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na teret poslodavca. Ostatak doprinosa u ovom slučaju plaća Nacionalna služba za zapošljavanje.

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve