Otpadne vode bez prerade direktno u reke

Otpadne vode bez prerade direktno u reke

Foto: Pixabay

Trenutno u Srbiji postoji 50-tak postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda, od kojih jedna trećina realno nije u funkciji, a preostali deo postrojenja (uz par izuzetaka) samo formalno radi, ali rezultati tog rada ni u smislu zaštite životne sredine (postrojenja rade van zakonom zahtevanog opsega kvaliteta) niti u ekonomskom smislu nisu zadovoljavajući niti optimalni.

Ovako bi, ukratko, izgledali nalazi analize studije o stanju u oblasti prerade otpadnih voda, koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva.

Mnogo babica, kilavo dete

U realizaciji izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda učestvuje više Ministarstava, čije se funkcije i ingerencije međusobno prepliću.

Finansiranje gradnje budućih postrojenja je planirano kroz više međusobno nezavisnih i nesinhronizovanih programa.

Kao posledica ovoga, dolazi do situacija da se parametri za realizaciju PPOV (veličina, lokacija, tehnologija) određuju od slučaja do slučaja, nesistematično i neplanski na nivou cele države.

Posledično greške u pripremi, projektovanju i izgradnji dovode do uviđanja „nepopravljivih problema“ tek tokom faze eksploatacije, kada je obično kasno da se otklone.

Kako je dalje u studiji detaljno izloženo, u postojećem decentralizovanom sistemu ne postoji sistemski pristup, jasne strategije, pravila, smernice.

Odnosno, ne postoje neophodni preduslovi da bi se postrojenja na tehnički ispravan način izgradila i na ekonomski održiv način eksploatisala.

U dosadašnjoj praksi za većinu postojećih postrojenja, sve odluke bitne za izgradnju, kao i tehničkim detaljima donosile su lokalne samouprave po pravilu nedovoljno iskusne i obučene za ovu delatnost prečišćavanja otpadnih voda.

Spas u jednoj (čvrstoj) ruci

Vlada Republike Srbije donela je odluke o realizaciji i većim delom i potpisala ugovore o projektovanju i izgradnji nekoliko stotina postrojenja za prečišćavanja komunalnih otpadnih vode i više hiljada kilometara kanalizacione mreže i da to finansira iz različitih izvora kroz različite programe.

Plan je da se na najbrži mogući način reši trenutno veoma loše stanje u oblasti tretmana komunalnih otpadnih voda. U slučaju da se nastavi sa dosadašnjom praksom, i sa uvećanjem broja postrojenja više puta u odnosu na postojeće, postojeći veliki problemi bi se multiplikovali i verovatno u sinergijskom efektu prerasli kritičnu granicu održivosti za zemlju.

Ovo su, ukratko, zaključci koje je u posebnoj studiji objavilo Ministarstvo građevinarstva.

U Banatu mrka kapa, to jest voda

Na teritoriji srednjeg Banata ne postoji postrojenje za preradu otpadne komunalne vode.

U Žitištu je, uoči izbora, postrojenje pušteno u probni rad ali u studiji je baš slučaj ove opštine analiziran i prema toj analizi, postrojenje nije ni blizu da bude pušteno u redovan rad. Ni kanalizaciona mreža nije završena na teritoriji cele opštine.

Grad Zrenjanin ima potpisan ugovor o Javno-privatnom partnerstvu o izgradnji postrojenja sa firmom Metito. Javnost već dugo nije dobila informacije koliko se odmaklo u izgradnji od trenutka potpisivanja ugovora.

Opština Novi Bečej na spisku je opština u kojoj bi se postrojenje gradilona osnovu sporazuma sa Narodnom republikom Kinom.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve