PLATE PREDUZETNIKA DUPLO MANJE OD REPUBLIČKOG PROSEKA

PLATE PREDUZETNIKA DUPLO MANJE OD REPUBLIČKOG PROSEKA

Ako se bavite nekom delatnošću iz oblasti informisanja i komunikacija, ili ako ste zaposleni u vojvođanskoj administraciji ili živite u Beogradu, onda možete da računate da imate plate iznad proseka.

 Foto: Pixabay

Ako se bavite nekom delatnošću iz oblasti informisanja i komunikacija, ili ako ste zaposleni u vojvođanskoj administraciji ili živite u Beogradu, onda možete da računate da imate plate iznad proseka.

S druge strane, ako radite u lokalnoj administraciji ili ako se bavite uslugama smeštaja i pića ili živite na jugu Srbije, o prosečnoj plati možete samo da sanjate.

Razlike u primanjima u odnosu na delatnosti, nivo javne službe ili mesta u kom ste zaposleni ne samo da su velike nego se iz meseca u mesec povećavaju.

Evo kako to konkretno izgleda.

Prosečna plata zaposlenih u radnom odnosu bila je 78 326 dinara, van radnog odnosa 78 708 dinara.

Plata zaposlenih u pravnim licima iznosila je 83 706 dinara a u javnom sektoru 78 530 dinara.

Plata preduzetnika i zaposlenih kod preduzetnika u novembru je u proseku bila tek 38 856 dinara. Ili, duplo manja nego prosečna plata zaposlenih koji su u radnom odnosu.

Najveće plate u novembru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaradili su zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija, 197 991 dinara. Reč je o neto plati.

Slede zaposleni u bankarstvu i osiguranju sa 116 827 dinara a zatim zaposleni u rudarstvu i energetskom sektoru, oko 105 hiiljada dinara.

Najmanje plate imali su zaposleni u oblasti smeštaja i usluge hrane i pića, 47 710, u drugim uslužnim delatnostima 55 802 dinara, u poljoprivredi 65 164, u oblasti snabdevanja vodom, 66 858 dinara i obrazovanju 69 976.

Prosečna plata u javnim državnim preduzećima bila je 88 860 a u lokalnim tek 70 464 dinara.

U vojvođanskoj administraciji prosek plata bio je 87 482 dinara u lokalnoj tek 66 145.

Obrazovanje i zdravstvo u proseku imaju manje plate od republičkog proseka. U zdravstvu i socijalnom radu je prosečna plata 77 610 a u obrazovanju i manja, 72 962 dinara.

Srednje Banat zaostaje

Prosečna neto zarada u Srednjobanatskom okrugu u novembru prošle godine iznosila je 68.858 dinara, što je za 9.468 dinara manje od republičkog proseka, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema tim podacima, u srednjem Banatu su najviše zarađivali Zrenjaninci, a najmanje Sečanjci.

Prosečna neto zarada u novembru u Zrenjaninu je iznosila 71.176 dinara. To je za 7.150 dinara manje od proseka u Republici Srbiji. Naime, prosečna novembarska zarada, bez poreza i doprinosa, u Srbiji je iznosila 78.326 dinara.

Po visini prosečnih zarada u našem okrugu sledi opština Žitište, gde je prosek plata bio 64.240 dinara. Na trećem mestu se nalazi opština Novi Bečej, sa prosečnom neto zaradom od 62.404 dinara.

U opštini Nova Crnja prosečna neto zarada iznosila je 61.632 dinara, dok je najniža bila u opštini Sečanj – 61.146 dinara.

Više od Zrenjaninaca uz novembru su u Vojvodini zarađivali Novosađani, stanovnici Inđije i Pećinaca, Sremskih Karlovaca, Pančeva i Vršca a samo koji dinar manje Sremskomitrovčani.

Inače prosečna plata na nivou Srbije u novembru je bila 78 326 dinara, na nivou Vojvodine 74 637 a na nivou Beograda 99 765 dinara.

Republički zavod za statistiku je objavio i podatak da je medijalna neto zarada za novembar 2022. godine u Srbiji iznosila 59.580 dinara. To znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve