POLJOPRIVREDNICI SA VIŠE OD 10 HEKTARA ZEMLJE TREBA DA UPLAĆUJU DOPRINOSE ZA PENZIJU

POLJOPRIVREDNICI SA VIŠE OD 10 HEKTARA ZEMLJE TREBA DA UPLAĆUJU DOPRINOSE ZA PENZIJU

Trenutni iznos minimalne poljoprivredne penzije od 13.275 dinara mesečno nije znatno veći od iznosa novčane socijalne pomoći za jednog odraslog – 9.580, navode iz Fiskalnog saveta.

 Foto: Pixabay

Trenutni iznos minimalne poljoprivredne penzije od 13.275 dinara mesečno nije znatno veći od iznosa novčane socijalne pomoći za jednog odraslog – 9.580, navode iz Fiskalnog saveta.

Podatak da Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) nastavlja pozitivan trend naplate doprinosa, te da od maja do septembra ove godine nije bilo dotacija iz budžeta za kategoriju penzionera PIO zaposlenih, otvorilo je pitanje da li bi taj novac mogao da se preusmeri na povećanje penzija zemljoradnika, ali i onih čija su primanja manja od iznosa najniže penzije – 13.274,5 dinara. Prema statističkim podacima penzijskog fonda od avgusta ove godine takvih je u Srbiji 203.108.

Iz Fiskalnog saveta (FS) tim povodom već su sugerisali nadležnima da bi trebalo razmotriti ukidanje obaveznih PIO doprinosa za poljoprivrednike što su i objasnili u izveštaju socijalne politike za smanjenje siromaštva starih. Kako se u izveštaju navodi stepen pokrivenosti starih osoba primanjima iz penzijsko-invalidskog osiguranja veoma je visok i iznosi 22 odsto i u skladu je sa stopom rizika od siromaštva opšte populacije u Srbiji od oko 21,7 procenata u 2020. godini. Pri tome primećuje se da postoji osetna razlika između stope pokrivenosti među polovima – 97 odsto muškaraca naspram 87 procenata žena starijih od 65 godina primaju penziju.

Sistem PIO poljoprivrednika formiran je 1986. po ugledu na višedecenijsko funkcionisanje penzijskog sistema zaposlenih. Uprkos različitim stimulacijama tokom godina, izrazito sezonska i ciklična priroda dohodaka u poljoprivredi otežava osiguranicima da redovno uplaćuju PIO doprinose. Pri tom, očigledno da tokom decenija nije postojala volja da se koriste ozbiljnije mere prinude za naplatu tih doprinosa od ove kategorije osiguranika, koji često zapadaju u materijalne teškoće i nemaju redovne prihode. Otuda ni u periodima povoljnog odnosa broja osiguranika i penzionera, pre nekoliko decenija – naplaćeni doprinosi nisu bili u stanju da pokriju ni petinu rashoda za poljoprivredne penzije. Trenutni iznos minimalne poljoprivredne penzije od 13.275 dinara mesečno nije znatno veći od iznosa novčane socijalne pomoći za jednog odraslog – 9.580.

Predstavnici FS zato predlažu da se ukine zakonska obaveza plaćanja PIO doprinosa za osiguranike poljoprivrednike koji ne poseduju zemljište veće od 10 hektara. Na ovaj način bi se priznalo faktičko stanje gde naplaćeni doprinosi pokrivaju svega pet odsto poljoprivrednih penzija. Otuda bi učešće u sistemu PIO poljoprivrednika trebalo organizovati na dobrovoljnoj osnovi, gde bi osiguranici koji to žele mogli da nastave da uplaćuju penzijske doprinose – pre svega oni koji su blizu penzije ili kojima nedostaje nekoliko godina uplata da ostvare minimalni staž za penzionisanje. Sa stanovišta budžeta, gubitak javnih prihoda bio bi zanemarljiv – svega jedna milijarda dinara godišnje.

Pritom, uplata PIO doprinosa mogla bi da ostane obavezna za poljoprivrednike koji imaju više od 10 hektara zemljišta. Sistem penzijsko-invalidskog osiguranja podrazumeva čvrstu vezu između uplaćenih doprinosa i visine naknade koje osiguranik ostvaruje na osnovu uplaćenih doprinosa tokom radnog veka. Važno je naglasiti da i stare osobe koje primaju penziju mogu biti socijalno ugrožene sa dohocima manjim od cenzusa novčane socijalne pomoći – usled niskog nivoa penzijsko-invalidske naknade ili usled postojanja izdržavanih članova domaćinstva. Tako anketa o prihodima i uslovima života pokazuje da oko 21.000 penzionera starijih od 65 godina ima primanja manja od cenzusa, ali ne ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć.

Izvor: Politika

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve