POPOVIĆ: INFLACIJA NIJE 15%, NEGO VIŠE OD 20%

POPOVIĆ: INFLACIJA NIJE 15%, NEGO VIŠE OD 20%

Odavno nije bilo ovako skupog zaduživanja što bi moglo dodatno da uspori privredni rast.

 Foto: Pixabay

Prošlu 2022. godinu obeležile su ekonomske nedaće koje su pogodile čitav svet, pa i Srbiju. Zbog rata u Ukrajini došlo je do naglog skoka cena hrane, ali i energenata što je poput domino efekta izazvalo rast inflacije u svim evropskim zemljama, a potom i rast kamatnih stopa.

Odavno nije bilo ovako skupog zaduživanja što bi moglo dodatno da uspori privredni rast.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović u intervjuu za Euronews Srbija kaže da poslednji podatak Zavoda za statistiku koji kaže da međugodišnja inflacija iznosi 15%, zapravo nije realan pokazatalj jer su, kako navodi, neke cene u našoj zemlji zamrznute.

– Inflacija nije 15% i to mi dobro znamo, jer su oni zamrzli neke cene. Da cene budu onolike kolike jesu, onda bismo mogli da vidimo da je to preko 20% ili čak i više. Ovde je pitanje ko snosi taj trošak kada se cena zamrzne? Neki prodavac. Mi smo kao potrošači od toga malo oslobođeni, tako da ne treba baš ni da se žalimo – kaže Popovićeva.

Međutim, na konstataciju da su u pitanju zvanični podaci i da iz NBS ovim povodom navode da veruju da su uspeli da smire inflaciju koja se proteklih meseci kreće upravo oko tih 15%, Popovićeva kaže da nju zapravo treba sagledavati kroz troškove na papiru, ali one realne, kao i globalno.

– Jedan veliki uzročnik inflacije je uvozna inflacija, to što se dešava u svetu, cena nafte je užasno rasla neko vreme. Osim toga i hrana u svim zemljama je skakala. Vi imate i inflaciju na osnovu gledanja realnih troškova koji su stigli. Zaista treba očekivati da se sve to smiri. Koliko će u svemu tome uspeti Narodna banka, malo zavisi od nje – dodaje Popovićeva.

Komentarišući zamrzavanje cena, kaže da je u pitanju dobro rešenje, ali ne za sve. Na taj način, smatra ona, štite se oni kojima takav vid pomoći nije potreban.

Izvor: eKapija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve