PORESKA UPRAVA POSLALA PAUŠALNA REŠENJA ZA 2023. GODINU

PORESKA UPRAVA POSLALA PAUŠALNA REŠENJA ZA 2023. GODINU

Poreska rešenja stižu u Poresko sanduče, na portalu ePorezi, kome mogu pristupiti sami preduzetnici ili lica koja oni ovlaste.

 Foto: Pixabay

Poreska uprava počela je sa izdavanjem rešenja za poreze i doprinose koji se plaćaju mesečno za paušalno oporezovane preduzetnike za 2023. godinu. Poreska rešenja stižu u Poresko sanduče, na portalu ePorezi, kome mogu pristupiti sami preduzetnici ili lica koja oni ovlaste (na primer računovođe).

Preduzetnici mahom mogu očekivati povećanje poreske osnovice od 10% u odnosu na prošlu godinu, s obzirom da je zakonska odredba, kojom je fiksirano povećanje osnovice iz godine u godinu na najviše 10% produžena i na 2023. godinu.

U Poreskom sandučetu ćete pronaći:

  • Izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda (poreske osnovice)
  • Rešenje o visini poreza na prihode od samostalne delatnosti
  • Rešenje o visini doprinosa za socijalno osiguranje

 

Na kraju i jednog i drugog rešenja nalaze se nalozi za plaćanje poreza i doprinosa za 2023. i 2024. godinu. Potrebno je iznose sa početka rešenja prepisati u polje „iznos“ u uplatnice za 2023. godinu, pre korišćenja uplatnica. Uplatnice se koriste prvi put za plaćanje obaveza za januar 2023. godine, koje dospevaju 17.02.2023. godine, a zatim svakog meseca do 15-og u mesecu, zaključno sa obavezama za decembar 2023. godine koje treba platiti do 15.01.2024. godine.

U nastavku prenosimo Obaveštenje sa sajta Poreske uprave u celosti:

„Poreska uprava Republike Srbije izvršila je obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, plaćaju na paušalno utvrđeni prihod (preduzetnici paušalci).

Poreska uprava će dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima, kao i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, vršiti u elektronskom obliku, postavljanjem u poresko sanduče, u periodu od 19. do 23. januara 2023. godine, posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi).

Novoosnovani preduzetnici-paušalci će u roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda i rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskom obliku, u poresko sanduče posredstvom portala ePorezi.

Rešenje se dostavlja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave i smatra se dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Podsećamo da je za pristup portalu Poreske uprave neophodan kvalifikovani elektronski sertifikat, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Republici Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems). Ukoliko pristup poreskom sandučetu vrši drugo lice u ime preduzetnika paušalca, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti.

Mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, uplaćuju se sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2023. godinu.

Napominjemo, u okviru rešenja su dostavljeni primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Poreski obveznici se dodatno mogu informisati preko Kontakt centra Poreske uprave na brojeve telefona: 0700 700 007 i 011/331 01 11, kao i na šalteru „Vaš poreznik“, u 37 filijala Poreske uprave širom Srbije.“

Izvor: eXperta

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve