Postrojenja za otpadne vode rade na papiru

Postrojenja za otpadne vode rade na papiru

Foto: Pixabay

Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja objavilo je prošle nedelje publikaciju pod nazivom “Analiza stanja u sektoru upravljanja komunalnim otpadnim vodama i smernice za dalji razvoj”.

Generalni zaključak o trenutnom stanju u oblasti tretmana otpadnih voda je da Republika Srbija značajno zaostaje za okruženjem, a posebno za zemljama Evropske unije, piše u uvodu analize.

Kao eklatantan dokaz ovog zaključka je podatak da trenutno u Srbiji postoji 50-tak postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda, od kojih jedna trećina realno nije u funkciji, a preostali deo postrojenja (uz par izuzetaka) samo formalno radi, ali rezultati tog rada ni u smislu zaštite životne sredine, odnosno postrojenja rade van zakonom zahtevanog opsega kvaliteta, niti u ekonomskom smislu nisu zadovoljavajući niti optimalni.

Mnogo babica, kakvo dete da bude

Trenutno u realizaciji izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda učestvuje više Ministarstava, čije se funkcije i ingerencije međusobno prepliću. Takođe finansiranje gradnje budućih postrojenja je planirano kroz više međusobno nezavisnih i ne sinhronizovanih programa.

Kao posledica ovoga, dolazi do situacija da se parametri za realizaciju PPOV (veličina, lokacija, tehnologija) određuju od slučaja do slučaja, nesistematično i neplanski na nivou Republike. Posledično greške u pripremi, projektovanju i izgradnji dovode do uviđanja „nepopravljivih problema“ tek tokom faze eksploatacije, kada je obično kasno da se otklone, piše u analizi koju je sačinilo Ministarstvo za građevinarstvo.

Dva su kritična koraka u fazi realizacije programa razvoja sistema prerade komunalnih otpadnih voda i unapređenja zaštite vodotokova i životne sredine uopšte. Prvi su neophodne pripreme za izgradnju sistema prečišćavanja a drugi adekvatna i optimalna eksploatacija sistema prečišćavanja.

Kako je dalje u studiji detaljno izloženo, u postojećem decentralizovanom sistemu ne postoji sistemski pristup, jasne strategije, pravila, smernice, može se reći ne postoje neophodni preduslovi da bi se PPOV-ovi na tehnički ispravan način izgradili i ekonomski održiv način eksploatisali i posledično unapredilo opšte stanje životne sredine.

U dosadašnjoj praksi za većinu postojećih postrojenja, sve odluke bitne za izgradnju PPOV-ova, kao i tehničkim detaljima donosile su lokalne samouprave po pravilu nedovoljno iskusne i obučene za ovu delatnost prečišćavanja otpadnih voda. Nesnalaženje lokalnih samouprava u ovoj delatnosti u većem broju slučajeva nije bilo plod nemara i nepažnje već činjenice da ova delatnost u Srbiji u prošlosti nije razvijana, nije bilo ni svesti za potrebom za ekspertizom stanja, održivog pristupa, školovanja adekvatnog kadra, razmene sa iskustvima iz inostranstva, piše u publikaciji koju je objavilo Ministarstvo za građevinarstvo.

Vlada Republike Srbije donela je odluke o realizaciji i većim delom i potpisala ugovore o projektovanju i izgradnji nekoliko stotina postrojenja za prečišćavanja komunalnih otpadnih vode i više hiljada kilometara kanalizacione mreže i da to finansira iz različitih izvora kroz različite programe.

Plan je da se na najbrži mogući način reši trenutno veoma loše stanje u oblasti tretmana komunalnih otpadnih voda.

Među tim ugovorima su i dve opštine iz srednjeg Banata, a grad Zrenjanin ima potpisan ugovor o Javnom-privatnom partnerstvu. Konkretni primeri zaslužuju poseban tekst.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve