POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA MOGUĆE JE SAMO DO GRANICE KOJA NE UGROŽAVA POSLOVANJE PREDUZEĆA

POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA MOGUĆE JE SAMO DO GRANICE KOJA NE UGROŽAVA POSLOVANJE PREDUZEĆA

Pregovori su otpočeli stavom sindikata za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara, što je iz ugla poslodavaca neprihvatljivo, a posebno nakon istraživanja Unije poslodavaca Srbije gde je 85% preduzeća ocenilo da nema prostora za bilo kakvo povećanje minimalca, zbog krize u poslovanju koju je izazvala aktuelna pandemija.

Na jučerašnjem sastanku pregovaračkog tima za utvrđivanje minimalne cene rada predstavnici Ministarstva finasija predložili su da se povećanje “minimalaca” može kretati maksimalno u rasponu od četiri do šest procenata, što su poslodavci spremni da prihvate uz predlog da se poveća i neoporezivi deo zarade tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća u Srbiji.

“Unija poslodavaca Srbije sa punom pažnjom razmotriće ovaj predlog, sa spremnošću za kompromis, ali ne po svaku cenu i ne na način koji bi ugrozio normalno poslovanje preduzeća. Unija poslodavaca smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do šest odsto, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. godini, uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća”, rekao je direktor Unije poslodavca Srbije i učesnik u ovim pregovorima Srđan Drobnjaković.

I u ovoj rundi pregovora članovi pregovaračkog tima Unije poslodavaca Srbije su istakli da u sklopu ovih pregovora treba doći do održivog rešenja, koje će uvažiti razumljivu želju sindikata da se zarada poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije koronavirusa.

“Pregovore nastavljamo u dobroj volji da se dodje do kompromisa, ali i sa jasnim stavom da je neprihvatljiv svaki dogovor koji bi doveo u pitanje poslovanje preduzeća, ugrozio radna mesta i samim tim obesmislio pregovore koji imaju za cilj poboljšanje položaja zaposlenih”, naveo je Srđan Drobnjaković.

Pregovori su otpočeli stavom sindikata za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara, što je iz ugla poslodavaca neprihvatljivo, a posebno nakon istraživanja Unije poslodavaca Srbije gde je 85 % preduzeća ocenilo da nema prostora za bilo kakvo povećanje minimalca, zbog krize u poslovanju koju je izazvala aktuelna pandemija.

Izvor: Unija poslodavaca Srbije

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve