PREDUZETNICE I DALJE MANJINA U SVETU PREDUZETNIŠTVA

PREDUZETNICE I DALJE MANJINA U SVETU PREDUZETNIŠTVA

I dalje žene čine tek trećinu ukupnog broja preduzetnika u Srbiji. Preciznije, žene su na čelu manje od trećine ukupnog broja registrovanih firmi u Srbiji.

 Foto: Pixabay

Iako je obeležavanje nekih datuma prilika da se skrene pažnja, Međunarodni dan žena preduzetnica, 19. novembar, u Srbiji je prošao relativno nezapaženo. Tek nekoliko tekstova u kojima je konstatovano kako se broj žena preduzetnica i njihov položaj nije značajno promenio u odnosu na prethodne godine.

I dalje žene čine tek trećinu ukupnog broja preduzetnika u Srbiji. Preciznije, žene su na čelu manje od trećine ukupnog broja registrovanih firmi u Srbiji.

Razloga za to ima mnogo.

Evo nekoliko koja su konstatovana u istraživanju koje je objavila platform Infostud.

Žene teže mogu doći do početnog kapitala zbog toga što tek 20 odsto njih ima na svoje ime uknjiženu nekretninu na koju bi mogle upisati hipoteku.

Nepoverenje u ženu kao preduzetnicu je veoma rasprostranjeno i ne zna se da li je teže započeti sopstveni biznis kad ste mlada žena na početku karijere ili ako ste u zrelijim godinama, na primer posle 50-te.

Žensko i muško preduzetništvo moguće je razlikovati i po oblastima u kojima posluju pa su zanimanja poput proizvodnje i prerade hrane ili ličnih usluga, najčešće kozmetičkih, rezervisana za žene, dok su muškarci dominantniji u IT-ju, građevinarstvu, mašinstvu…

Iako i ovaj Međunarodni dan preduzetništva žene preduzetnice dočekuju suočene sa gotovo istim problemima kao i ranijih godina, statistika ipak pokazuje da se situacija popravila u poređenju sa decenijom ranije.

Današnje preduzetnice su uglavnom fakultetski obrazovane, dok su pre 10 godina imale najčešće srednjoškolsko obrazovanje. Istovremeno, udeo preduzetnica u ukupnom broju malih i srednjih preduzeća krajem 2021. bio 33 odsto i to na osnovu kriterijuma udela žene u vlasništvu od najmanje 51 odsto, dok je deceniju ranije preduzetnica bilo samo 26 odsto.

Nije uteha ali slično je i u Evropi

Žene osnivači startapa u Evropi su retkost. To je delimično zbog toga što preduzeća otvara manji broj žena nego muškaraca. Iako one čine više od polovine populacije, udeo žena među preduzetnicima manji je od trećine. Uprkos tome što one dobijaju manje od polovine investicionog kapitala svojih muških kolega, preduzeća koja osnuju žene ostvaruju dvostruki prihod na svaki uloženi dolar, pokazuju podaci iz studije Savetodavnog tima Evropske investicione banke za finansiranje inovacija.

Prema istoj studiji rešavanje četiri ključne oblasti moglo bi drastično poboljšati sposobnost žena da pokrenu i finansiraju poslovanje:

1. povećanje broja žena na čelu i među donosiocima odluka fondova preduzetničkog kapitala. Nedovoljno žena partnera u firmama koje plasiraju preduzetnički kapital i malobrojnost investicionih fondova koje vode ili kojima upravljaju žene predstavlja važnu prepreku.

2. investiranje uz uvažavanje rodnih faktora, formiranjem namenskih fondova i finansijskih instrumenata za podršku ženskom preduzetništvu

3. pomoć ženama da pribave sredstva i tehničke savete potrebne za rast njihovog poslovanja. Većina žena se, u finansiranju svog poslovanja, oslanja na sopstvenu ušteđevinu i doprinos članova svoje porodice, što može radikalno ograničiti rast njihovih preduzeća.

4. podrška preduzetnicama u sektorima u kojima ih ima veoma malo, kao što su oblasti visoke tehnologije i nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM). Iako broj žena u Evropi koje se bave istraživačkim radom raste, žene su i dalje nedovoljno zastupljene kao pronalazači u svim tehnološkim disciplinama, kako pokazuje istraživanje Evropske komisije.

Autori studije tvrde da ponekad samo skretanje pažnje na neki problem donosi rešenja.

Na jedan od problema je skrenula pažnju i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je podsetila da je Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju podnela više inicijativa koje se odnose na potrebu potpunog izjednačavanja preduzetnica, odnosno žena koje samostalno obavljaju delatnost u odnosu na žene zaposlene kod poslodavca kada je u pitanju ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta.

“Takođe, sredinom 2022. godine podneli smo i predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a spremamo se da ponovimo inicijativu resornom ministarstvu kako bi se što pre u potpunosti izjednačio položaj žena u vezi sa porođajem i negom deteta bez obzira da li rade samostalno ili su zaposlene kod nekog poslodavca. Nejednak tretman nema razumno opravdanje i favorizuje samo jedan oblik radnog angažovanja – radni odnos kod poslodavca. Na ovaj način se demotiviše žensko preduzetništvo, a majke moraju da biraju između karijere i materinstva”, navodi poverenica u svom saopštenju.

Ona je zaključila da u našem društvu i dalje postoje predrasude o tome da žene nisu sposobne da postanu uspešne preduzetnice i upravo poboljšavanje uslova za žene preduzetnice je nešto na čemu institucija Poverenika kontinuirano radi, jer je žensko preduzetništvo veliki potencijal za razvoj društva.

Jedan od zaključaka studije Evropske investicione banke u vezi sa ženskim preduzetništvom je: manje reči, više akcije.

Jer, više žena preduzetnica i njihov bolji položaj dokazano poboljšava celokupan privredni ambijent.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Maecenas rutrum, felis id rutrum malesuada

Nam tellus erat, posuere sit amet metus sit amet, iaculis porta urna. Proin luctus lectus varius ipsum venenatis, sit amet finibus augue ultricies. Pellentesque consequat et ante ut porttitor. Pellentesque eu sem sem. Donec finibus lectus nisi, et ultrices odio porta sit amet. Sed laoreet pretium lacus vel bibendum.
Detaljnije Pogledaj sve