PREDUZETNICI U SRBIJI NAJAKTIVNIJI U REGIONU ŠUMADIJE

PREDUZETNICI U SRBIJI NAJAKTIVNIJI U REGIONU ŠUMADIJE

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbije je prošle godine poslovalo 303 300 preduzetnika.

 Foto: Pixabay

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbije je prošle godine poslovalo 303 300 preduzetnika.

Najviše ih bilo u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, 87 217 što je 28,8 odsto a slede region Beograda, Vojvodine, region Južne i Istočne Srbije gde posluje tek 17,7 odsto preduzetnika.

Posmatrano po sektorima na nivou Srbije, najveće učešće u ukupnom broju preduzetnika imale su: Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala, 20,8 odsto, a slede Prerađivačka industrija (14,7 odsto), Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (14,1 odsto), Saobraćaj i skladištenje (10,8 odsto), Građevinarstvo (8,7 odsto) , Usluge smeštaja i ishrane (8,3 odsto).

Najviše zaposlenih kod preduzetnika bilo je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, 88 804 ili 31,7 odsto od ukupno 280 387 radnika koliko ih je na nivou cele Srbije.

U Beogradskom regionu bilo je 55 809 radnika – što čini 19,9 odsto, u Regionu Vojvodine 74 504 – što čini 26,6 a u Regionu Južne i Istočne Srbije 61 270 radnika – što čini 21,9% zaposlenih.

Posmatrano po sektorima, najveće učešće u ukupnom broju zaposlenih kod preduzetnika imale su: Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (29,7 odsto), Prerađivačka industrija (24,7 odsto), Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (7,3 odsto), Građevinarstvo (6,5 odsto) .

Kada se posmatra teritorijalni razmeštaj ostvarenog prometa preduzetnika u 2021. godini, uočava se da su preduzetnici iz Beogradskog regiona ostvarili 27,9, Regiona Vojvodine 25, Regiona Šumadije i Zapadne Srbije 28,6 a iz Regiona Južne i Istočne Srbije 18,5 ukupnog prometa.

Posmatrano po sektorima najveće učešće u ostvarenom prometu imali su preduzetnici iz Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (44,1 odsto), Prerađivačka industrija (18,7 odsto), Građevinarstvo (6,6 odsto), Usluge smeštaja i ishrane (6,3 odsto), Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (6 odsto, Ostale uslužne delatnosti (4,4 odsto).

No, kad se posmatra učešće preduzetnika u bruto dodatoj vrednosti, najveće učešće imali su preduzetnici iz regiona Beograda, 31,3 odsto.

Beograd sledi Šumadija sa 26,5 odsto učešća, Vojvodina sa 25,1 i region Južne i istočne Srbije sa 17 odsto ukupnog BDV-a.

Posmatrano po sektorima, najznačajnije učešće u BDV-u na nivou Srbije ostvarili su: Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (22,5 odsto), Prerađivačka industrija (17,3 odsto), Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (12,4 odsto), Saobraćaj i skladištenje (7,8 odsto), Usluge smeštaja i ishrane (7,8 odsto) i Građevinarstvo (7,1 odsto).

 

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve