PRIČA O TRI JEZERA

PRIČA O TRI JEZERA

O tome koliki problem predstavljaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi govore devastirane zgrade u najužem centru grada ili nezavršeni veliki projekti.

O tome koliki problem predstavljaju nerešeni imovinsko-pravni odnosi govore devastirane zgrade u najužem centru grada ili nezavršeni veliki projekti.

Šta se sve ne može zato što grad nije vlasnik, saznaje se sporadično iz oskudnih informacija koje povremeno dospeju u javnost.

Tako se iz poslednjeg izveštaja o radu gradske uprave, odeljenja za urbanizam, odseka za imovinsko-pravne odnose, može saznati da je svojevremeno (nije precizirano kada) pred Republičkom direkcijom za imovinu pokrenut postupak radi pribavljanja bez naknade, iz javne svojine u svojinu grada Zrenjanina, nepokretnosti na lokalitetu “Begejske petlje”.

To je tek jedna od nepokretnosti navedenih u izveštaju.

 

“Begejska petlja” kao Skadar na Bojani

Projekat “Begejska petlja” broji više od četiri decenije.

Tri jezera u centru grada 80-tih godina zauzimaju površinu od nešto više od 19 hektara.

Zamišljena su, sa jedne strane, kao jedino rešenje za Begej koji je proticao kroz centar, u danima visokog vodostaja plavio grad a u danima niskog širio nesnosne mirise i bio leglo komaraca od kojih se leti bukvalno nije moglo živeti, a s druge strane, kao svojevrsna atrakcija.

Jer, jedno je jezero zamišljeno kao jezero za kupanje, drugo za ribolov a treće za sportove na vodi.

Projekat je uradila tada referentna institucija u zemlji, Institut “Jaroslav Černi” a finansijer je bila pokrajina.

Dva su jezera uspela da se koliko toliko formiraju i urede, treće ni tada, ni do sada.

 

Gde je nestalo “zrenjaninsko more”

O gradskim jezerima poslednji put se ozbiljno pričalo pre deset godina.

Pod parolom da Beograđani imaju Adu, Novosađani Štrand, 2012. godine najavljeno je da bi i Zrenjanin mogao da dobije svoje more.

Završetkom Jezera II Zrenjanin je trebalo da postane jedno od najatraktivnijih kupališta u Srbiji. Osim uređenih plaža u užem centru grada, kupališni kompleks trebalo je da dobije prostor za rekreaciju na vodi i pored vode, sa sportskim terenima, biciklističkim stazama, dečijim igralištima, uslužnim i komercijalnim uslugama.

Radovi na uređenju Jezera II, čak su i započeti a trebalo je da ih izvodi konzorcijum preduzeća na čelu sa “Hidrozavodom” iz Novog Sada da ih finansira grad Zrenjanin uz sufinansiranje Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Te, 2012, navodno, već su bila i odobrena sredstva u iznosu od 166 miliona dinara.

Došlo je do smene vlasti i jezera su pala u zaborav.

 

Ne možemo sami a nismo gazde

Kada su jezera formirana, nije bilo previše važno, ili se nije pridavalo previše važnosti, činjenici ko je vlasnik. Sve je bilo društveno ili javno, manje je bilo bitno ko se kao vlasnik uknjižio.

Problem vlasništva pojaviće se desetak godina kasnije. Problem je u tome što od tada nije rešen.

Do dana današnjeg vlasnik zemljišta na kom se nalaze dva od tri jezera (sudbina trećeg nije jasna, možda bude i zatrpano) je Javno preduzeće “Vode Vojvodine”.

Upravljač je Javna ustanova “Rezervati prirode”.

Na postojeća dva jezera ne samo što se godinama nije ulagalo, jer vlasnik verovatno nije zaintresovan a upravljač nema sredstava, nego se i postojeće stanje jedva održava.

Obale jezera kod Suda obrušavaju se a nije bolja situcija sa jezerom kod Žitoprodukta.

Upravljač kosi travu na obali, povremeno čisti jezera.

Za bilo kakva ulaganja koja nisu iz domaćih izvora, a takvih očigledno nema decenijama, praktično od kada su jezera napravljena, potrebno je jasno vlasništvo.

Pre nekoliko godina, stručnjaci su apelovali da jezera pređu u vlasništvo grada, kako bi grad mogao konkurisati na međunarodnim, pre svega, prekograničnim projektima.

Do danas, vlasništvo nije promenjeno a iz oskudnih informacija nije poznato ni u kom je statusu svojevremeno podnet zahtev.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve