PRIVREDNICI ĆE SKUPLJU STRUJU URAČUNATI U FINALNI PROIZVOD

PRIVREDNICI ĆE SKUPLJU STRUJU URAČUNATI U FINALNI PROIZVOD

Povećanje cene električne energije poguraće inflaciju i rast cena proizvoda i usluga, ali to se dešava i bez poskupljenja kilovata.

 Foto: Pexels

Povećanje cene električne energije poguraće inflaciju i rast cena proizvoda i usluga, ali to se dešava i bez poskupljenja kilovata.

Vlada Srbije predložila je EPS-u da cena struje za privredu od danas do kraja ove godine, bude 95 evra za megavat-sat. Privrednici su očekivali poskupljenje, ali možda ne ovoliko. Do sada su električnu energiju plaćali 75 evra.

Dragoljub Vukadinović, predsednik „Metalca” iz Gornjeg Milanovca, naglašava da s obzirom na cenu struje, koju država plaća pri uvozu, ne može da kaže da nije opravdano povećanje cene za privredu.

– Ako bi ova nova cena od 95 evra ostala narednih sedam do osam meseci nekako bismo mogli da se prilagodimo. Nama električna energija učestvuje u troškovima proizvodnje oko 3,5 odsto. Cenu finalnih proizvoda ne možemo povećavati. Moramo neke druge uštede da napravimo – navodi Vukadinović.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca, napominje da je poskupljenje struje očekivano, ali bi bilo bolje da je manje i da je u granicama inflacije. Ovo povećanje od oko 27 odsto će dalje da pogura inflaciju i oteža poslovanje privrednika koji imaju potrebu za većim količinama električne energije.

– Bilo koja vrsta otežavanja poslovanja privredi se odrazi na sve nas i na konkurentnost same firme. Svesni smo teškoća, nadali smo se da će poskupljenje biti malo manje, ako ne može da bude u istom procentu kao za građane, bar da neće biti veće od očekivane inflacije od 12,8 odsto. Privrednici će ovo povećanje ugraditi u cenu finalnih proizvoda kod svih onih koji to mogu da prebace. Oni koji to ne budu mogli smanjiće broj zaposlenih ili će ići u gubitke – kaže Atanacković. Naglašava da je struja jedini energent, gde može kroz angažovanje EPS-a da se kontroliše cena. To ne može da se postigne sa cenom gasa i sa derivatima nafte.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, podseća da je pre nekoliko dana predsednik Aleksandar Vučić rekao da struju na tržištu kupuju po ceni od 600 do 700 evra za megavat-sat, a prodaju stanovništvu za 41 evro i privredi će od danas prodavati za 95 evra. Neko mora da snosi trošak razlike između nabavne i prodajne cene. To je država, a država smo svi mi. Država nema alhemiju. Ili će da se zaduži ili će da poveća poreze i doprinose. Treća mogućnost ne postoji.

– Naši privrednici se zalažu za tržišnu privredu. Država može da se ponaša i drugačije i kaže ako nisu zadovoljni cenom od 95 evra neka kupe tamo gde je jeftinije, jer je nabavka električne energije liberalizovana. Na tržištu je juče cena prešla 1.000 evra za megavat-sat. Moramo biti skromnijih apetita i razumeti da živimo u teškom vremenu i da država može da samo preraspodeli neki novac u smislu da što veći broj građana bude zadovoljan da može da preživi – navodi Savić.

On potvrđuje da će povećanje cene struje pogurati inflaciju i rast cena proizvoda i usluga, ali to se dešava i bez povećanja cene električne energije. Inflaciju imamo i bez toga, ali ona može biti i veća. Čak i bez tog poskupljenja cene rastu. Svako pokušava da reši svoj problem povećavajući cene ne razumevajući ili ne želeći da razume da su neke finalne cene za nekoga ulazni trošak i da će se to vratiti kao bumerang.

Izvor: Politika

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve