PROBLEMI SA OTPADNIM VODAMA I DEPONIJAMA SVE VEĆI

PROBLEMI SA OTPADNIM VODAMA I DEPONIJAMA SVE VEĆI

U Srbiji se od ukupne količine otpadnih voda prečišćava tek 16 odsto, podaci su koji su izneti na NALED- ovom skupu održanom pre nekoliko dana.

Kada nekoliko puta godišnje vodostaj Tise ne dozvoli da se Begej ulije u nju, Zrenjanin postane talac višedecenijske nebrige u vezi sa otpadnim vodama.

Begej, koji se praktično zaustavi, postane jedna velika septička jama u koju se uliva kompletna kanalizacija, koju opet koristi 80 000 stanovnika.

Kompletan živi svet u reci nestane za samo nekoliko dana a nesnosan smrad širi se gradom.

U Srbiji se od ukupne količine otpadnih voda prečišćava tek 16 odsto, podaci su koji su izneti na NALED- ovom skupu održanom pre nekoliko dana.

I tamo gde se otpadne vode prečišćavaju, radi se to zastarelom aparaturom a stručnjaci procenjuju da se u narednom periodu, u sistem prečišćavanja mora uložiti neoliko milijardi evra.

 

Šta kažu podaci

Prema podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Srbije, od 22 industrijska pogona na teritoriji Zrenjanina iz kojih se uzorkuju otpadne vode, prošle godine 114 uzoraka bilo je u skladu sa važećim pravilnikom, 62 su bila neispravna.

U kanalizacionu mrežu otpadne vode ispušta 9 industrijskih pogona, 9 ih ispušta u površinske vode a 4 kombinovano, i u kanalizaciju i u površinske vode.

Kompletna neprerađena voda iz kanalizacije koju koriste domaćinstva, bez ikakvog tretmana, ispušta se u Begej.

 

Deponije još veći problem

Problem odlaganja smeća ravan je problemu otpadnih voda.

Na teritoriji Srednjobanatskog okruga, u 54 naselja postoje deponije, od kojih je samo jedna (1) higijenska, sve ostale spadaju u nehigijenske deponije.

Nasipanje se vrši na 11 deponija a na 43 ne.

U odnošenju smeća u 11 slučajeva se koriste tipska vozila a u 43 ne.

Na teritoriji četiri opštine i jednog grada otpad se ne selektira.

Fokus javnosti u Zrenjaninu usmeren je na problem pijaće vode, s obzirom da je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće i kuvanje više od jedne decenije.

U drugi plan stavljen je problem sa otpadnim vodama kao i problem sa odlaganjem smeća.

Ispravna voda verovatno će i poteći iz slavina.

Neprečišćene otpadne vode i izgradnja regionalne deponije ozbiljni su problemi sa kojima će se grad vrlo brzo suočiti.

 

Foto: Pixabay

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Duis porttitor molestie nunc

Duis porttitor molestie nunc

Suspendisse facilisis lacus eu metus ultricies laoreet. Quisque blandit auctor rhoncus. Ut sodales ut urna eget suscipit. Aliquam vitae lorem ultricies, tincidunt quam et, mattis lacus. Nulla et ex tempus, bibendum dui sit amet, accumsan nibh. Ut ac turpis eros. Nulla sed libero tristique, aliquam augue eget, iaculis leo. Nulla in lorem mi.
Detaljnije Pogledaj sve