PRODAJA SA KUĆNOG PRAGA, NEDOVOLJNO ISKORIŠĆENA ŠANSA?

PRODAJA SA KUĆNOG PRAGA, NEDOVOLJNO ISKORIŠĆENA ŠANSA?

Pre godinu i po dana, 1. marta 2020. godine, na snagu je stupio Pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla ili kako se to u široj javnosti zove, pravilnik koji reguliše prodaju sa kućnog praga.

 Foto: Pixabay

Pre godinu i po dana, 1. marta 2020. godine, na snagu je stupio Pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla ili kako se to u široj javnosti zove, pravilnik koji reguliše prodaju sa kućnog praga.

To bi u praksi značilo da poljoprivredni proizvođači ili preduzetnici mogu prerađuju svoje proizvode u džemove, sokove, turšiju od proizvedenog voća i povrća sa sopstvenog gazdinstva i to prodaju uz zadovoljenje osnovnih higijenskih zahteva za promet.

Pravilnik određuje koje neprerađene i prerađene proizvode biljnog porekla poljoprivredni proizvođač može prodavati. To su brašno, peciva, testenine, voćni sokovi, proizvodi od termički obrađenog voća i povrća, proizvodi od sušenog voća, povrća i bilja, nisko kiseli proizvodi od povrća, prerađene gljive, hladno ceđena biljna ulja i biljni sokovi.

Pravilnik određuje koliko poljoprivredni proizvođač može proizvoditi na gazdinstvu za prodaju tokom godine. Proizvodnja se obavlja u objektu koji ispunjava higijenske zahteve za bezbednost hrane, ali bez sertifikata HACCP (HASAP) uz upotrebu svojih posuda i mašina.

Oni koji mogu se baviti ovim vidom proizvodnje i prodaje su proizvođač na gazdinstvu odnosno pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi i prerađuje hranu koja je poreklom sa sopstvenog gazdinstva, proizvođač u objektu malog kapaciteta koji proizvede i prerađuje najmanje 50 odsto hrane koja potiče sa sopstvenog gazdinstva ili proizvode prodaje na lokalnom tržištu.

Na godišnjem nivou moguće je prodati:

 • Brašno 32.000 kg
 • Hleb, peciva i ostali pekarski proizvodi 20.000 kg
 • Testenina 20.000 kg
 • Voćni sokovi, nektari i slično 16.000 litara
 • Proizvodi od termički obrađenog voća (džemovi, marmelade) 10.000 kg
 • Sušeno i kandirano voće 16.000 kg
 • Proizvodi od termički obrađenog povrća (ajvar, ljutenica) 8.000 kg
 • Sušeno povrće 4.000 kg
 • Proizvodi od aromatičnog i začinskog bilja 8.000 kg
 • Kiseli kupus, turšija 40.000 kg
 • Sušene i marinirane pečurke 8. 000 kg
 • Hladno ceđena biljna ulja 16.000 litara
 • Promet napitaka od povrća, žitarica (sveže ceđeni ili termički obrađeni) sve osim soka od voća 32.000 litara
 • Namazi biljnog porekla 8.000 kg
 • Prženi i pečeni proizvodi (pržene semenke i slično) 32.000 kg
 • Usitnjeni ili mleveni plodovi (maka, susama, lana) seckano voće, povrće, pomfrit, smrznuti program 8.000 kg.

Da li i koliko ima poljoprivrednih proizvođača sa teritorije grada ili okruga koji su u sistemu prodaje sa kućnog praga, nemoguće je tačno utvrditi, jer registar takve vrste, na žalost, ne postoji.

U planu javnih nabavki za ovu godinu, grad je predvideo i nabavku tabli koje bi oni koji se bave prodajom sa kućnog praga istakli ispred svojih objekata, što bi olakšalo kupcima da nađu ono što im je potrebno. Table još nisu postavljene.

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve