RAČUNOVOĐE: E FAKTURE NE FUNKCIONIŠU VEĆ ČETIRI MESECA

RAČUNOVOĐE: E FAKTURE NE FUNKCIONIŠU VEĆ ČETIRI MESECA

E-fakture ne funkcionišu kako treba već četiri meseca od uvođenja nove fiskalizacije, rekao je Slobodan Mićić, predsednik Skupštine Računovodstvene komore Srbije na konferenciji Udruženja Računovodstvene komore Srbije i Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

 Foto: Pixabay

E-fakture ne funkcionišu kako treba već četiri meseca od uvođenja nove fiskalizacije, rekao je Slobodan Mićić, predsednik Skupštine Računovodstvene komore Srbije na konferenciji Udruženja Računovodstvene komore Srbije i Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Jedan dokument koji se izda javnom sektoru „putuje“ od 15 dana do tri meseca. Već četiri meseca ne funkcioniše prenos podataka iz Poreske uprave u Ministarstvo finansija. Ne vidimo nijedan razlog zašto je Poreska uprava odvojena, odnosno zašto se podaci e faktura nalaze se u e-Upravi, a fiskalni računi u Poreskoj upravi. Mi smo tražili da se sve prebaci u Poresku upravu“, rekao je Mićić.

Da je tako do ovog problema ne bi došlo, rekao je on.

„Takođe, postoje veliki problemi sa avansima i konačnim računima“, izjavio je Mićić.

Iz Ministarstva finansija poručuju da sistem funkcioniše i tako obmanjuju javnost jer sistem e faktura ne radi, poručuio je Mićić.

Veliki problem postoji sa paušalcima, ukazao je on.

„Zakon o e fakturama daje paušalnim obveznicima dobrovoljno mogućnost da li da uđu u sistem e faktrua ili ne. Ali, kada paušalni obveznik izdaje neki dokument javnom sektoru, onda javna ustanova neće da primi taj dokument jer nije dostavljen elektronski, kao e -faktura. Dakle, nijedna javna ustanova neće ručno da radi sistem ulaznih faktura (SUF) iako paušalac ima pravo da donese ručno dokument i nije dužan da ga izda elektronski. Ali, nijedna javna ustanova neće da primi taj dokument i time nasilno teraju paušalce da uđu u sistem e-faktura“, kaže Mićić.

Ministarstvu finansija su, kako on kaže, više puta ukazivali da primena nove fiskalizacije ne može da se sprovede u predviđenom roku (od 1. maja otkad je uvedena).

Postavlja se pitanje, kako on kaže, koliko su plaćeni ti softveri koji ne funkcionišu.

Milena Amon iz Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ ocenila je da država koja „zapostavlja privredni sektor seče granu na kojoj sedi“.

„Kad imamo loše zakone i nelojalnu konkurenciju, poslovanje preduzeća je ugroženo. U takvom sistemu računovođe ne mogu ispuniti naše zahteve, što nas uvodi u pravnu nesigurnost i prelazak na sivo tržište„, rekla je ona.

Prema njenoj napomeni, da bi računovođe mogle da ispune očekivanja privrede moraju postojati zakoni koji neće biti dvosmisleni i opterećeni nepotrebnom birokratijom, kao što je slučaj sa Zakonom o fiskalizaciji i e -fakutrama.

Snežana Mitrović, predsednica Udruženja Računovodstvena komora Srbije istakla je da je sistem e faktura samo u Poreskoj upravi da bi do sada problem sa funkcionisanjem e fakture bio rešen.

Ako ne bude sistemskog rešenja, prema njenoj oceni, posledice će osetiti privatni sektor.

„Ne znamo šta je cilj elektronskih faktura“, rekla je ona.

Posle podnete inicijative 25. maja ove godine, kad je Računovodstvena komora Srbije podnela predloge Ministarstvu finansija, sa zadovoljstvom možemo primetiti da je urađeno praktično uputstvo i dostavljeno 1. jula svim registrovanim poreskim obveznicima, rekla je ona. Urađeno je i praktično informaciono rešenje, za jednostavan ulazak i prijavu na Sistem elektronskih faktura (SEF).

Aleksandar Stojčev, pružalac računovodstvenih usluga ukazao je da su potrebni jasni propisi, procedure koje će važiti na teritoriji Srbije, da se u svakoj filijali Poreske uprve postupa jednako.

Izvor: Nova ekonomija

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

ODUVEK SAM ZNALA DA ŽELIM DA BUDEM SVOJA NA SVOME

Gordana Božić agenciju za promet nekretnina uspešno vodi 10 godina. Recept za trajanje je: znati šta hoćeš, voleti to što radiš, biti uporan, stalno napredovati i nikad ne izneveriti poverenje.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve