SAOPŠTENJE UNIJE POSLODAVACA SRBIJE POVODOM NACRTA ZAKONA O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA

SAOPŠTENJE UNIJE POSLODAVACA SRBIJE POVODOM NACRTA ZAKONA O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA

Radna grupu za izradu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima koju je u decembru formiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u čijem radu je učestvovao i predstavnik Unije poslodavaca Srbije, imala je zadatak da izradi Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima. 

Imajući u vidu činjenicu da se na sajtu Narodne Skupštine 08. februara 2019. godine pojavila informacija o usvojenom predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima od strane Vlade Republike Srbije, kao i saopštenje SOKOJ o ovom Zakonu od 13.02.2019. godine, Unija poslodavaca Srbije izdaje sledeće saopštenje:

Radna grupu za izradu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima koju je u decembru formiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u čijem radu je učestvovao i predstavnik Unije poslodavaca Srbije, imala je zadatak da izradi Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima. Međutim, iako je ministar rešenjem formirao Radnu grupu sa zadatkom da sačini Nacrt do 28.2.2019. godine, Vlada je na sednici održanoj 07.2.2019. godine usvojila tekst drugačiji od onog na kojem je radila Radna grupa koju je formirao ministar.

Iz toga proizilazi da tekst Predloga Zakona koji je sad u Skupštini NIJE BIO NA JAVNOJ RASPRAVI, niti su predstavnici privrede – ugostitelja – mogli da se izjasne o njegovom tekstu.

Kako se u poslednje 4 godine u izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja kaže da NEMA NAPRETKA u oblasti zaštite prava intelektualne svojine i da Srbija mora dodatno da ojača formalnu koordinaciju različitih zainteresovanih strana u ovoj oblasti, apelujemo na nadležne da se navedeni predlog Zakona povuče iz procedure, kako bi se oblast zaštite autorskih i srodnih prava regulisala na način propisan Zakonom i ispoštovala zakonska procedura.

Unija poslodavaca Srbije ograđuje se od teksta Nacrta Zakona koji je usvojila Vlada i dala Skupštini na usvajanja, uz apel da Radna grupa nastavi svoj rad, da se održi javna rasprava, da se Socijalno-ekonomski savet Republike izjasni o tekstu, i tek kada sve zainteresovane strane daju svoje mišljenje – da se tekst vrati u proceduru.

IZVOR: Unija poslodavaca Srbije

Prijava na bilten

Prijatelji unije

Preduzetničke priče

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System” osvojila je prestižnu nagradu za inovacije

Zrenjaninska firma “Carp System”, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.
Detaljnije Pogledaj sve

Poslovni prostor

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Sed eu felis id felis accumsan condimentum

Pellentesque vestibulum est sed nisl euismod, id congue ligula facilisis. Proin tortor nisl, consequat id scelerisque sed, pulvinar quis tellus. Vivamus ullamcorper rhoncus risus, eget vulputate tellus aliquet et. Phasellus non ipsum nisl. Integer id euismod libero. Praesent lobortis commodo ante gravida finibus. Proin in libero euismod, maximus urna lacinia, consectetur lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Detaljnije Pogledaj sve